Het IARU Monitoring Systeem (voorheen bekend als Intruder Watch)

Radioamateurs hebben op veel HF-banden een status als primaire gebruiker.  Dat houdt in dat anderen niet zonder meer gebruik mogen maken van die frequenties. Zo worden nog regelmatig uitzendingen gedaan in de amateurbanden door illegale (omroep)zenders, zendpiraten (die zich bijvoorbeeld uitgeven met valse roepletters) , militaire (radar)installaties  of door een omroep met een “verdwaalde” zender. Het IARU Monitoring Systeem (ex-Intruder Watch) houdt toezicht op deze banden en onderneemt actie op illegaal zenders.

In IARU Regio 1 (de regio van Nederland) zijn 9 verenigingen, waaronder de VERON, actief met het monitoren van de HF amateur-banden. De waarnemingen van “Intruders”, zoals digitale uitzendingen, SSB, CW netten (vaak militair), MPSK, radar en omroepen worden door de teams maandelijks gerapporteerd.

Op de website www.iarums-r1.org zijn deze rapportages te raadplegen met een overzicht van de recente gemelde Intruders en geluidsbestanden van de meest voorkomende signalen. Onder de link “local qrm” vindt u sonogrammen van storende apparaten in onze omgeving, zoals Plasma TV, LED verlichting en PLC modems (internet via het stopcontact).

Via Ruud (PG1R), VERON Coördinator IARU Monitoring System, IARUMS @ veron.nl, kunt u meldingen doorgeven, vragen stellen of informatie verkrijgen.

Handige links:…