Radioamateurs eren op D-Day gesneuvelde radio-operatoren

Radioamateurs eren op D-Day gesneuvelde radio-operatoren

“Les sanglots longs des violons de l’automne”

en

“Blessent mon coeur d’une langueur monotone”

Met deze twee versregels van het mooie gedicht van Paul Verlaine (1844-1896) lichtte de BBC het Franse verzet in over D-Day. Dit was de codenaam van de komende invasie van geallieerde troepen op de Franse Normandische stranden. Het einde van Hitlers “Derde Rijk” was begonnen.

75 jaar geleden

Vandaag is het exact 75 jaar geleden dat D-Day plaats vond in Normandië dat door de Duitsers werd bezet. Het betekende het begin van de bevrijding van Europa dat bezet werd door Nazi-Duitsland tijdens de 2e wereldoorlog.

De geallieerde strijdkrachten waren opgesplitst in vijf groepen. Deze groepen stemden overeen met elk van de vijf landingsstranden die van west naar oost de codenamen Utah, Omaha, Gold, Juno en Sword meekregen. De eigenlijke landing werd voorafgegaan door meer dan 1.000 bommenwerpers van de RAF. Daarmee namen ze de Duitse kustbatterijen tussen Cherbourg en Le Havre zwaar onder vuur en probeerden ze deze uit te schakelen. Ook de geallieerde slagschepen schoten een moordend vuur af op de ettelijke betonnen bunkers. Meer dan 70 ‘destroyers’ veegden de kust en het stranden schoon. Zonder overdrijving kan men stellen dat de hel echt was losgebroken.

Radio-operatoren speelden belangrijke rol

Om de radio-operatoren te eren die bij de landing in Normandië een belangrijke rol speelden, is er een team radioamateurs actief met de roepnaam F/ON6JUN/P. Ze maken verbindingen vanuit Ranville. Deze plaats bevindt zich ter hoogte van Caen. Het strand dat vlakbij ligt kreeg voor de invasie de codenaam Sword Beach. En dit viel onder de verantwoordelijkheid van de Britse 3e infanteriedivisie en de Britse 27e pantserbrigade.

Het team is QRV vanuit Ranville aan de historische Pegasusbrug.

Korporaal Tappenden landde er samen met de parachutisten van de Britse 6e Luchtlandingsdivisie. Dat gebeurde in de nacht van 5 juni op 6 juni 1944 in de buurt van twee bruggen. Onder leiding van majoor Howard stuurde Tappenden met zijn radiopost WS 38 het historische “Ham and Jam” naar Engeland. Dit betekende dat de beide bruggen ongeschonden in hun bezit waren. Dit was de start voor de landing in Normandië op 6 juni.

Na de landing

Na de landing in Normandië werd door de geallieerden de opmars naar Parijs ingezet. En daar hield op 24 augustus 1944 de Franse generaal De Gaule zegevierend zijn intocht. Ondertussen rukten Britten, Canadezen, Amerikanen en Polen langs de Kanaalkust verder op.

In maart 1945 trokken de Amerikanen en Engelsen de Rijn over. Amerikanen en Russen ontmoetten elkaar bij Torgau aan de rivier de Elbe en Berlijn. Deze hoofdstad van het ‘Duizendjarig Rijk’ viel eind april in Russische handen. Op 30 april pleegde Adolf Hitler samen met enkele getrouwen zelfmoord. Enkele dagen later, op 7 mei 1945, werd in het hoofdkwartier van generaal Eisenhower in Reims de onvoorwaardelijke overgave van alle Duitse troepen ondertekend.

Belgische radioamateurs eren op D-Day gesneuvelde radio-operatoren

Het team (Xavier ON4ALY, Fernand ON6UF en Hans ON3HBB) zal proberen verbindingen te maken met de Engelse kust vanwaar de vloot voor de invasie vertrok.

Lees HIER het artikel dat in de krant verscheen.

Met dank aan Ronny ON6CQ