Velddag-contest in 2017

velddagVelddagen 2017

Graag nodig ik u uit voor deelname aan een velddag in 2017. Jaarlijks zijn er twee om uit te kiezen. Maar aan beide meedoen mag natuurlijk ook. Dit jaar vinden de velddagen plaats op:

CW: 3 en 4 juni
SSB: 2 en 3 september

Wie organiseert een velddag?

Sommige afdelingen organiseren af en toe ook een velddag buiten de reguliere weekenden. Hierbij het verzoek om dan toch ook zoveel mogelijk tijdens een van de officiële IARU-weekenden actief te zijn. Het volledige reglement staat dit jaar weer in het juninummer van Electron. Ook is het op deze pagina te vinden.

Ervaring

We hopen naar veel activiteit uit Nederland gedurende de velddagen. Houd er rekening mee dat deelname enige voorbereiding vereist. Wellicht is het een goed idee om dit onderwerp op een afdelingsvergadering aan de orde te brengen en ook in uw afdelingsbulletin of webpagina. Sla ook Electron er eens op na en lees de ervaringen van de deelnemers die de afgelopen jaren actief waren. Merk het plezier dat men had gedurende dit evenement. Meedoen en de promotie van de hobby staan voorop bij de velddagen.

Eenmansstations

Daarnaast zijn er regelmatig amateurs die er als eenmansstation er op uit trekken. Juist dan is het leuk als er vooraf bij uw afdeling bekend is wie dit van plan zijn zodat  men elkaar kan stimuleren. Wat is nu nodig om mee te doen? Nou eigenlijk niet eens zo veel. Een dipool gevoed door een open lijn is al voldoende om op de HF-banden mee te doen. Het opzetten van een mastje voor de dipool is binnen 30 minuten te realiseren. De huidige transceivers zijn tegenwoordig zo klein van omvang dat er geen aanhangwagen nodig is om met de afdeling actief te zijn. Ver hoeft u ook niet van huis te gaan. Zo deden tijdens velddagen amateurs mee vanuit hun tuin met een parasolvoet als basis voor een vertical. De velddag-wedstrijd duurt 24 uur, maar men kan er ook voor kiezen een kortere periode of een periode op zaterdag en een periode op zondag actief te zijn.

Geen ervaring?

De minder ervaren  amateurs binnen de afdeling kunnen contact zoeken met de liefhebbers van contesten om kennis op te doen. Als er vragen hoor ik het graag. Veel plezier op deze contestdagen. Geniet van de natuur en hopelijk is het mooi weer voor de barbecue!

Jan Visser PG2AA
HF Velddag contestmanager
PG2AA@veron.nl