Telex Muurkrant in nieuw jasje

De Telex Muurkrant bestaat al vanaf 1980

In die tijd is het bulletin weinig veranderd. Maar vanaf dit november 2014 nummer is er een grote verandering. Niet in het brengen van het nieuws. Maar in de lay-out.

De verandering van de Muurkrant

Een oude Telex van de Telex MuurkrantEerst een stukje geschiedenis, daar hou ik, Niek, PA0ONH, erg van. Toen we, Wim, PA2WJZ, en ik in 1980 op 22 maart begonnen met het uitzenden van nummer nul van de telexbulletin de Muurkrant, wisten we niet hoe uitgebreid dit ging worden. Het bulletin werd, met de opvolgers daarna, op een echte telexmachine gemaakt. Dit ging op ponsbandjes naar Wim. Zijn vader keek de zaak op het Nederlands na, hij is neerlandicus, en na het overzetten op de uitzendband ging dit op de eerste zondag van de maand om 12.00 uur op de zender, 145,300 MHz. Daarna een reactieronde met phone.

Screendump op ATV

Toen de elektronische decoders kwamen werd er van het scherm meegelezen en Dick, PA0HLA, zond de screendump uit op ATV. Helaas is deze amateur na het bezoeken van een gezellige avond van de afdeling Den Haag van de Veron, de nacht daarop in zijn slaap overleden.

De maandelijkse uitzendingen werden later op de tweede zondag van de maand om 14.00 uur uitgezonden. Van 1981 af werd het uitgezonden bulletin op de databank van de Vereniging de Muurkrant gepubliceerd, na de komst van Internet op muurkrant.nl. Dit alles in telexstijl, met hoofdletters dus. Het bulletin wordt intussen niet meer uitgezonden maar wordt wel op de bekende tijd geplaatst. De eerste verandering kwam met het plaatsen van foto’s, tekeningen of prentjes. Het vrolijkte het geheel op.

Voortbestaan bulletins bedreigd

In dit najaar ontstond er een crisis die het voortbestaan van de bulletins bedreigde. De server, waarop de Muurkrant staat, zou gaan verdwijnen. Het pand waar de computer staat is niet meer ter beschikking. De Muurkrant is financieel gezond, er zijn lezers genoeg en we hebben er nog steeds zin in. De site verhuist op dit ogenblik naar Argeweb, waar we tegen een kleine vergoeding de site mogen neerzetten. Omdat de oude site in een oude taal is geschreven ondervinden we op dit moment nog wat problemen, maar van alle kanten wordt hulp geboden om de Muurkrant in een gangbaar protocol te zetten. Komen we wel over heen.
We kijken nu zelf naar de publicatie. De Muurkrant ziet er uit alsof deze van een telexmachine komt. Maar de machine is allang bij grof vuil beland.

Generaties die het verschijnsel telex niet kennen

Er groeien nu hele generaties op die het verschijnsel telex niet meer kennen. We veranderen dit, en het is al opgevallen. Het is gangbaar schrift, grote en kleine letters. Dat maakt het wel zo leesbaar. Wel gebruiken we nog de koppen die tussen de artikelen staan. Dat geeft een klein beetje weer hoe het er uitzag. We hebben toen zoveel energie in het maken van de muurkranten gestoken dat we ze niet willen weggooien.

Dik in de negentig

We waren al wat om, getuige de plaatjes. Wat nog wel blijft is de correctie van de taal door de vader van Wim. Hoewel hij dik in de negentig is, doet hij dit met enthousiasme. Gelukkig is hij gezond en kan dit gemakkelijk aan. De Muurkrant heeft een schat van kennis van de Nederlandse taal in huis.

We hopen dat de lezers de Muurkrant met plezier blijven lezen, we gaan met de berichten door in de oude stijl, nieuws, verslagen en meningen.

We bedanken Zonneveld Senior voor zijn correctiewerk van de afgelopen jaren en in de toekomst.