RSGB bestuurder Ben Lloyd GM4BML activeert Summits on the Air

RSGB voorzitter Ben Lloyd GM4BML activeert Summits on the AirDe RSGB Board Director Ben Lloyd GW4BML ging onlangs de uitdaging aan om gedurende 12 dagen 10 bergtoppen te activeren vanaf verschillende afgelegen Schotse eilanden, namelijk de Outer Hebriden.

Ben is een bekend SOTA-fanaat en heeft de activatie van deze bergtoppen of summits online gezet via video. Deze Summits on the Air (SOTA) uitdaging combineert Ben’s beide favoriete hobby’s: namelijk amateurradio en wandelen.

De Outer Hebriden zijn een groep eilanden voor de westkust van Schotland, die deel uitmaken van de Hebriden. Zij worden van Schotland gescheiden door de Hebridenzee. Voor de westkust bevinden zich vele grote en kleinere eilanden, waarvan het eiland Lewis het grootste is. Deze gebieden zijn behoorlijk bergachtig.

De passie van GM4BML voor amateurradio

De passie voor amateurradio bij Ben begon op 12-jarige leeftijd toen een plaatselijke radioamateur in zijn dorp zijn interesse in elektronica opmerkte. Glyn GW0JAI liet Ben zijn radiostation bezoeken en legde geduldig de hobby uit en demonstreerde deze. Glyn heeft op die manier een levenslange interesse in radio aangewakkerd bij Ben, die heeft geleid tot een carrière in de elektronica. SOTA is voor hem een een obsessie geworden. Ben heeft zo veel vrienden gemaakt in Groot-Brittannië en daarbuiten. Bovendien heeft het prijzenprogramma hem naar veel nieuwe plaatsen gebracht en het heeft hem overigens aangemoedigd om CW te leren.

Je kan de avonturen van RSGB Board Director Ben Lloyd met de roepnaam GM4BML/P volgen op de sociale mediakanalen van RSGB en via de lijst met video’s op het RSGB YouTube-kanaal. Hij maakte zijn eerste SOTA-contacten vanop de afgelegen Schotse eilanden op 23 september 2023 en in een video zien we hoe hij een radiocontact maakt met de RSGB President John McCullagh GI4BWM.

Een aantal bergtoppen beklom hij samen met zijn partner en collega-radioamateur Martha en hun tweejarige dochtertje Lyra. Ben hoopt dat hij, door zijn uitdaging te delen op de sociale mediakanalen van de RSGB, niet alleen radioamateurs zal inspireren om Summits on the Air (SOTA) te proberen, maar ook mensen die van klimmen en wandelen houden zal aanmoedigen om amateurradio te proberen.

Snelst groeiende speciale interesse

Summits on the Air (SOTA) is tegenwoordig één van de snelst groeiende speciale interesses in amateurradio. En SOTA is een prijzenprogramma voor amateurradio. Om deel te nemen aan deze uitdaging hoef je geen lid te worden, er hoeft geen contributie te worden betaald of lidmaatschapskaarten te worden afgegeven. Je kunt direct meedoen. Ga gewoon naar SOTAwatch om te zien wat er momenteel gebeurt in SOTA. Zie deze website.

Om te kunnen posten op SOTA-faciliteiten moet je een account registreren. Vervolgens kan je spots toevoegen aan SOTAwatch en activeringen uploaden naar de SOTA-database. Aan de registratie zijn geen kosten verbonden.

Geen speciale uitrusting nodig

In tegenstelling tot de Activators die bergtoppen beklimmen en QSO’s maken, hebben de Chasers geen speciale uitrusting of conditie nodig om aan de slag te gaan en in de meeste gevallen kan je met je bestaande uitrusting punten gaan verdienen. SOTA-stations gebruiken een brede selectie aan modes, waaronder 2m FM, 2m SSB, HF SSB, HF CW en zelfs 10 GHz.

Het aantal punten dat voor een radiocontact wordt behaald, is afhankelijk van de hoogte van de bergtop. Elke top heeft een referentienummer. Activators geven waarschuwingen op SOTAwatch om de tijden en de frequentie te laten weten waarop een bergtop zal worden geactiveerd. Certificaten worden toegekend vanaf 100 punten. Er zijn certificaten beschikbaar voor het behalen van 100, 250, 500, 1000 punten (Activators en Chasers). Deze fraaie certificaten zijn in kleur gedrukt en persoonlijk ondertekend door een lid van het SOTA Management Team. Elk certificaat is individueel genummerd en bedrukt met de eigen roepnaam of SWL-nummer. Aantekeningen zoals “All CW” of “VHF” kunnen op verzoek zonder extra kosten worden toegevoegd. Voor degenen met grenzeloze energie en enthousiasme zijn er aanvullende certificaten voor 2.500, 5.000 en 10.000 en zelfs nog hogere punten. SOTA is zorgvuldig ontworpen om deelname mogelijk te maken voor alle radioamateurs en kortegolfluisteraars – dit is niet alleen voor bergbeklimmers.

SOTA is volledig operationeel in bijna honderd landen over de hele wereld. Elk land heeft zijn eigen vereniging die de erkende SOTA-toppen binnen die vereniging definieert.

Lees ook:

Bron: RSGB

Met dank aan Ronny ON6CQ