Lezing ‘Teerose op de Veluwe’ op 18 maart 2016 bij VERON Arnhem

Wanneer

18 maart 2016 houdt Berry PA3FEO een lezing over “Teerose op de Veluwe” bij de VERON afdeling a06 Arnhem.

Peiltoren van Teerose met soldaten ervoorWaarover

Teerose is de naam van een drietal Duitse radiopeilstations uit de Tweede Wereldoorlog, gelegen ten noordoosten van Arnhem in de Nederlandse provincie Gelderland. De stations gebruikten een nieuwe methode, de zogenaamde Y-peil methode, waarmee de locatie van de eigen jachtvliegtuigen kon worden bepaald terwijl tegelijkertijd met het gepeilde vliegtuig (gesproken) radiocommunicatie mogelijk was.

Het was de gewoonte van de Luftwaffe peilstations een codenaam te geven met dezelfde beginletter als de plaats waar het station lag: in dit geval het gehucht Terlet.

De stations gebruikten een nieuwe methode, de zogenaamde Y-peil methode, waarmee de locatie van de eigen jachtvliegtuigen kon worden bepaald terwijl tegelijkertijd met het gepeilde vliegtuig (gesproken) radiocommunicatie mogelijk was.

De stations lagen dichtbij de toenmalige Fliegerhorst Deelen en de commandobunker Diogenes, op drie heuvels van ruim honderd meter hoogte.

In de omgeving van vliegbasis Deelen en De Posbank/Rozendaalse Veld zijn nog steeds sporen te vinden van deze WO-2 locaties.

Waar

De lezing zal plaatsvinden op 18 maart 2016, aanvang 20:00, locatie Kluphonk van VERON Arnhem.

Stuur een bericht aan de afdeling Arnhem

Meer informatie over de peilstations: klik hier