40e Landelijke Ballonvossenjacht

De 40e Landelijke Ballonvossenjacht op 9 september 2018

Landelijke BallonvossenjachtVrijwel iedere radio geïnteresseerde heeft wel van de Ballonvossenjacht gehoord. In haar inmiddels 39-jarige bestaan hebben héél wat zendamateurs en andere peilers aan dit bekende evenement deelgenomen. Dit jaar vindt de Ballonvossenjacht alweer voor de 40e keer plaats. Zoals te doen gebruikelijk is het evenement dit jaar gepland op 9 september 2018. Dat is dus opnieuw de tweede zondag van de septembermaand.

De ballon haalt een hoogte van wel 30 kilometer

Als de weergoden ons goed gezind zijn wordt om 13.00 uur de welbekende sonde opgelaten aan een stratosfeerballon. Daarmee worden hoogtes bereikt van wel meer dan 30 kilometer. De sonde blijft normaal gesproken zo’n anderhalf tot twee uur in de lucht. Vele actieve peilers gaan daarbij tot het uiterste om de dalende sonde als eerste te bereiken. De organisatie zal de ballon dit jaar wederom vanaf een geheime plek in Nederland oplaten. Daardoor is het niet meer mogelijk om op basis van computerberekeningen de landingsplaats vooraf te bepalen. Zo is dit evenement weer een écht peilevenement geworden.

De ballonvossenjacht gaat ieder jaar gepaard met verschillende multimediale activiteiten. Die zorgen dat zowel de actieve deelnemers (de jagers) alsook de passieve deelnemers (de volgers thuis) de ballonvossenjacht maximaal kunnen beleven. Zo is het oplaten van de ballon altijd het spannende startschot die live verslagen wordt via de relaisstations PI2NOS en PI3UTR. Daarnaast verwachten we ook dit jaar weer de beelden te zien van de ATV-zender. In de sonde maar ook die van het begeleidingscentrum en, niet in de laatste plaats, van de volg-equipe. Zodra de sonde geland en gevonden is kunnen de binnenkomende equipes via deze stream gevolgd worden en de prijsuitreiking ter plaatse live bekijken via internet.

Televisiebeelden

Zoals ieder jaar staat de organisatie voor verschillende uitdagingen om het grote scala aan activiteiten in goede banen te leiden. De ballon is te volgen via de stream van ATV-repeaters PI6HVS en PI6ATV. De camera vanuit de ballon zal weer op 1252 MHz te zien zijn.

Geheime oplaatplaats

De oplaatplaats van de ballon is niet meer het KNMI in De Bilt, maar een geheime locatie in Nederland. Deze wordt op basis van de laatste weersvoorspellingen in de ochtend pas bepaald. Daardoor kunnen slimme ‘peilers’ niet meer op basis van computermodellen berekenen waar de ballon ongeveer zal landen. Het blijft wel de bedoeling van de organisatie om de ballon in Nederland te laten landen.

Ballon moet afslanken

Om de ballon zelfstandig op te laten was het nodig dat de ballon gewicht verloor. Hierdoor is de bakenzender op 145.4500 MHz. komen te vervallen om zo stroom te besparen en gewicht te verliezen. Deelnemers zullen dus moeten peilen op de uitgang van de transponder op 145.4750 MHz of moeten peilen op de uitgang van de ATV-zender op 1252 MHz.

Zoals u leest is er weer héél wat werk dat verzet moet worden om de Ballonvossenjacht weer een gedenkwaardige dag te laten zijn. Daarom wordt het algehele evenement weer georganiseerd en begeleid door een team van meer dan 30 vrijwilligers. Dankzij hen is het mogelijk om de Ballonvossenjacht plaats te laten vinden en via HF, VHF en UHF-verbindingen. Vorig jaar leidde dit tot bijna 600 unieke registraties met de club callsign van Radio Club ‘t Gooi: PI4RCG.

Meedoen kan met een gewone peildoos

Meedoen met de ballonvossenjacht kan, zoals altijd, op veel verschillende manieren. In eerste instantie kan je natuurlijk meedoen met de peiljacht. We zeggen het nog maar een keertje. Hiervoor zijn echt geen gecompliceerde doppler peilers of andere complexe constructies nodig. De beste resultaten worden vaak behaald met een doodgewone ‘peildoos’, een landkaart, uiteraard een goed team en een klein beetje geluk.

Vanaf de zijlijn kan je ook deelnemen aan dit leuke evenement. Via internet en de verschillende radiofrequenties kan je de jacht volgen en natuurlijk een QSO maken met de organisatie. De ballonvossenjacht is er dus voor iedereen. Of je nu fanatiek radiopeiler bent, er een gezinsuitje van maakt of vanuit je luie stoel de reeks van activiteiten volgt en rapporteert.

Wat ook het vermelden waard is: in de afgelopen 5 jaar hebben we mede dankzij de nieuwe organisatiestructuur het evenement tot een nieuwe hoogte weten te brengen. Met ieder jaar meer deelnemers, meer website bezoekers én meer radioverbindingen. We zetten deze traditie graag voort!

Uitgebreide informatie over de ballonvossenjacht vind je op de website ballonvossenjacht.nl. Je vindt hier alle interessante frequenties, live updates. Daarnaast zijn de laatste nieuwtjes eveneens te vinden op onze Facebook-pagina en Twitter stream.

Tot zondag 9 september!

www.ballonvossenjacht.nl
www.facebook.com/ballonvossenjacht
twitter.com/ballonvosjacht

P.S. Kijk altijd even op de Nederlandse Vossenjacht Kalender om de allerlaatste stand van zaken betreffende deze vossenjacht te lezen.