Expositie RADIOGOLVEN tot 12 oktober in museum Giessenburg

Tot 12 oktober is de expositie RADIOGOLVEN te zien in het museum van Giessenburg. Deze expositie geeft een beeld van de zeezenders uit de zestiger en zeventiger jaren, zoals Radio Noordzee, Radio Veronica en Radio Caroline. 

Ter gelegenheid van de expositie is Arie Rietveld (PD0ARI) actief met de speciale call PD538RNI.

De zeezenders

In de zestiger en zeventiger jaren waren de zeezenders zeer populair. Miljoenen mensen, veelal de jongeren, luisterden dagelijks naar deze zenders. Diskjockeys als Joost den Draaier, Tineke de Nooij, Eddy Becker, Rob Out en Lex Harding zijn er bekend door geworden. Op 31 augustus 1974 werden deze zenders echter verboden. Velen hebben de laatste uren van de zender Veronica met tranen in de ogen gehoord en het dramatisch aftellen tot de laatste seconde meegemaakt.

De verzamelaar en radioamateur Arie Rietveld

Schaalmodel Radio Veronica

Arie Rietveld (PD0ARI) uit Giessenburg was een fervent luisteraar en -nu nog- een fanatieke verzamelaar van alles wat met zeezenders te maken heeft. Een gedeelte van zijn verzameling, aangevuld met enkele items van Ewoud Klop (PD3WDK), staat nu in het museum Het Reghthuis in Giessenburg. Deze mooie collectie geeft een goed beeld van de roerige tijd met de vele piratenzenders. 

Naast verzamelaar is Arie ook een enthousiaste radioamateur. Zijn hele leven is hij al gek op alles wat met radio te maken heeft. Hij is werkzaam in een ziekenhuis en zegt daar altijd: “Mijn bloedgroep is HF”. De liefde voor radio is eind jaren 60 ontstaan door het luisteren naar de zeezenders. Met name het programma “RNI goes DX” van Radio Noordzee zette hem aan tot het luisteren naar de kortegolfbanden. Hierdoor is een mooie en langdurige radiohobby ontstaan.

Special event station PD538RNI

Van 28 augustus t/m 25 september is Arie vier weken actief met de speciale call PD538RNI. Deze call verwijst naar de uitzendfrequentie van Radio Veronica (538) en naar Radio Noordzee Internationaal (RNI). Hij is met deze call radioactief vanuit huis, maar ook vanuit het museum, om ook daar meer bekendheid aan onze mooie radiohobby te geven. Uitzendingen vinden plaats op de 10-, 20- en 40-meterband.

De expositie

De expositie RADIOGOLVEN is een nostalgische expositie over de 2e helft van de 20e eeuw waarbij ook muziek uit die periode volop te horen is.

Tot en met zaterdag 12 oktober 2019 is de expositie te zien. Het museum aan de Dorpsstraat in Giessenburg is elke woensdag- en zaterdagmiddag open van 13.30 uur tot 17.00 uur