Lezing: DXpeditie naar Swains Island

Ronald Stuy (PA3EWP)

De tweede teamleider van de DXpeditie naar Swains Island, Ronald Stuy (PA3EWP), geeft tijdens de Dag voor de RadioAmateur op 29 oktober een presentatie over deze avontuurlijke reis.

Daarnaast zal hij ingaan op best practices met betrekking tot het werken van DX in het algemeen.

Lees hier een korte beschrijving van zijn presentatie en leer Swains een klein beetje kennen.

DXpeditie Swains

Als alles volgens planning loopt en corona niet weer roet in het eten gooit, gaat een internationaal team van tien operators met de call W8S in maart volgend jaar naar Swains. Behalve Duitse en Amerikaanse deelnemers,  is er ook een flinke Nederlandse afvaardiging: Ronald PA3EWP, Marcel PA9M, Martin PA4WM, Gerben PG5M en Alex PA1AW.

Swains is een apart DXCC-land dat onderdeel is van Amerikaans-Samoa.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de DXpeditie tussen 23 september en 6 oktober 2020 zou plaatsvinden. Ook een tweede poging in 2021 mislukte. Tijdens de derde poging, in maart 2023, zal het team 24 uur per dag QRV is op alle HF-banden in CW, SSB, FT8 en RTTY met vier stations en vanuit twee aparte kampementen.

Tijdens presentatie komen meerdere onderwerpen aan bod, zoals: apparatuur, antennes en propagatievoorspellingen.

Meer informatie:

Over Swains

Swains is een atol in het uiterste noorden van het Amerikaanse territorium Amerikaans-Samoa in Polynesië. Het eiland telt 17 inwoners en heeft een diepe, gesloten brakwaterlagune in het midden.

Swains

Swains (Afbeelding: WikiMedia)

Het atol is ongeveer 1,5 km² groot. Omdat het water van de lagune niet volledig zoutvrij is vangt de bevolking regenwater op om als drinkwater te gebruiken.

Alle inwoners leven in het enige bewoonde dorpje Taulaga aan de westkust, en leven van de kokosnotenoogst voor de productie van kopra, een grondstof voor margarine. In het zuidoosten ligt het verlaten dorpje Etena, waar vroeger de eigenaren van het eiland resideerden.

Naast de mens is het enige zoogdier dat op Swains voorkomt de vleermuis Pteropus samoensis.

Er liep ooit een weg volledig rond het eiland, maar deze is op veel plaatsen geëvolueerd naar een overwoekerd junglepad. Aangezien Swains geen luchthaven heeft, is alleen vervoer over zee mogelijk naar het eiland.

Bron: Wikipedia

Hoe werk je DX?

In het tweede deel van de presentatie krijgen bezoekers een beknopte uitleg over hoe je het beste DX kunt werken. Hier komen meerdere hints en tips aan bod. Zo wordt de kans op het werken van een speciaal station groter.

Enkele onderwerpen zijn bijvoorbeeld:

  • operatorgedrag tijdens een pile-up
  • de verschillende modes
  • de propagatie

Dag voor de RadioAmateur

Op 29 oktober aanstaande vindt voor de 60e keer de Dag voor de RadioAmateur plaats. Dit jaar is gekozen voor een nieuw programma, met onder andere lezingen, waaronder de presentatie over DATV op VHF, diverse workshops en de Morse en Straight Key Challenge. Ook de vertrouwde elementen ontbreken niet, zoals de VERON-onderdelenmarkt, de AMRATO (commerciële beurs), de zelfbouwtentoonstelling en vanzelfsprekend de bekendmaking van de Amateur van het Jaar. Het complete programma en nog veel meer informatie vind je op de speciale website: Dag voor de RadioAmateur.

Nog geen toegangsbewijs? Die kun je het makkelijkst online kopen. Dan hoef je in Zwolle niet in de rij te staan.