Dwingeloo Radiotelescoop gerestaureerd

Bezoek de gerestaureerde Dwingeloo Radiotelescoop

Schotelantenne DwingelooDe restauratie van de Dwingeloo Radiotelescoop is afgerond en daarom is de telescoop door de Stichting Open Monumentendag uitgeroepen tot Monument van de maand maart. De afronding van het restauratieproject wordt op 2 momenten gevierd: Op zaterdag 8 maart is de telescoop geopend en gratis toegankelijk voor het publiek. De officiële heropening zal plaatsvinden op 5 april.

Op zaterdag 8 maart is er in de middag is een programma waarin vooral aandacht wordt besteed aan de historie van het monument en het restauratie project. Er is dan voldoende gelegenheid om het prachtig gerestaureerde instrument van binnen en van buiten te bewonderen.

Omdat deze dag samenvalt met de landelijke sterrenkijkdagen is er in de avond een sterrenkundig programma. De vrijwilligers van CAMRAS zullen met de Dwingeloo Radiotelescoop waarnemingen doen en hierover uitleg geven aan het publiek. Het zal onder andere mogelijk zijn om live een pulsar te horen. Bij helder weer zijn er ook optische telescopen om het heelal te bewonderen.

De officiële openingsceremonie is op 5 april aanstaande. CAMRAS en ASTRON zijn vereerd dat de heropening zal worden bijgewoond door eregast en Nobelprijswinnaar Prof. Joseph Taylor. Prof. Taylor heeft belangrijk onderzoek verricht aan dubbelpulsars en is tevens een bekend radioamateur. Daarmee verenigt Prof. Taylor in één persoon op het hoogste niveau de hoofdactiviteiten van CAMRAS, de stichting die de Dwingeloo Radiotelescoop beheert. Deze ceremonie is alleen toegankelijk voor genodigden.