DXCC certificaat eventueel te behalen met behulp van DX-Cluster assistentieEen DX-Cluster is een netwerk van computers. Op deze computers draait specifieke software om informatie over door radio amateurs gemaakte lange afstand verbindingen (DX) te verzamelen. En vervolgens deze informatie weer te verspreiden. Via een website is dan die verzamelde informatie van het DX-Cluster in “real-time” te bekijken.

Deze DX-Clustermeldingen worden veelal automatisch ververst. Zo is altijd te zien welke bijzondere DX te werken is. En/of welke openingen er op dit moment op de amateurbanden zijn.

Vandaar dat DX-Clusters een waardevolle aanvulling kunnen zijn voor het maken van verbindingen. Maar let op dat niet alle wedstrijden het gebruik van deze clusters toestaan. Dus lees altijd de contest-reglementen aandachtig door voordat je gediskwalificeerd wordt.

DX-Cluster websites in willekeurige volgorde

Meer informatie over DX-Clusters

Wil je meer willen weten over DX-Clusters? Lees dan de Wikipedia eens. Ben je het Engels niet machtig? Gelukkig is er ook DX-Cluster informatie in het Nederlands. Kijk bijvoorbeeld maar eens op deze website.