Youngsters on the air 2017 UK

Vooruitblik YOTA 2017 UK – PA2DK

YOTA UK 2017In de aanloop naar het Youngsters on the air zomerkamp van IARU-R1, wat van 5 t/m 12 augustus plaats vindt. Kijken we vast vooruit met Dennis PA2DK.

Yota 2016 Oostenrijk was erg gezellig en geslaagd. Bijzondere aan de vorige editie was voor mij de opzet met de vele workshops. Een stukje theorie en dat meteen in de praktijk brengen. Dat vind ik altijd het leukste en leer je het meeste van. De vele workshops hebben mij nieuwe ideeën voor zelfbouw projecten gegeven.

Yota 2017 staat weer voor de deur.

Nu is iedere editie van YOTA weer anders en iedere editie is uniek. Maar één ding weet ik zeker, het belooft weer een fantastisch spektakel te worden in de UK. Voor zover het programma al bekend is staan er weer heel wat leuke activiteiten op stapel. Onder andere een bezoek aan Bletchley Park en het National Radio Centre. Bletchley Park is een bijzondere plek waar in de tweede wereldoorlog vele gecodeerde berichten van de vijand werden ontcijferd. De bekende Britste wiskundige Alan Turing was er werkzaam en werkte mee aan de ontcijfering van de Enigma machine. Ik hoop door het bezoek een hoop te leren over de mensen die er werkten en het belangrijke werk dat er werd gedaan.

Summits On The Air, G/CE-005.

Net als vorig jaar, staat er dit jaar weer een SOTA-activatie op het programma. Summits On The Air is een bekend award programma voor de activatie van bergachtige gebieden. Vorig jaar voor het eerst een SOTA-activatie meegemaakt. Erg gaaf om te doen en de activatie van vorig jaar heeft mij ertoe gezet om tijdens mijn vakantie afgelopen jaar actief te worden als activator van het World Flora Fauna programma en vijf PAFF-gebieden te activeren. Ik wil kijken of ik tijdens de activatie een aantal verbindingen in CW kan maken. Ik vind CW erg leuk om te doen. Afgelopen jaar tijdens mij PAFF-activatie durfde ik het nog niet aan, maar ik heb afgelopen jaar mijn CW-skills verbeterd dus dat moet zeker goed komen. De SOTA-locatie is G/CE-005 Wendover Woods. Wanneer de activatie plaats zal vinden is nog niet bekend, maar zodra het bekend is zal het aangekondigd worden via de verschillende (VERON) kanalen, zoals dit blog en zal ik het aankondigen via mijn twitter account @dkoole, zodat diegenen die graag een verbinding willen maken weten wanneer ze QRV moeten zijn.

Buildathon.

Er zal een QRP CW transceiver worden gebouwd voor de 17m band, ideaal dus voor YOTA 2017. Afhankelijk of het niet te druk is met andere activiteiten, ik een draadje kan vinden dat resonant is, de 17m band open is zal ik hierop QRV zijn. Als ik QRV ben zal ik dat bekend maken via mijn twitter account @dkoole.

Een andere terugkerende activiteit is het ARISS-contact.

Afgelopen jaar ook voor het eerst. Erg bijzonder om een live verbinding met het ISS mee te maken. Wat ik graag zelf nog een keer zou willen ontvangen zijn SSTV-beelden vanuit het ISS. Staat nog steeds op mijn lijstje om een keer te doen maar nog niet aan toegekomen.

Ochtendgymnastiek lekker om energiek aan de dag te beginnen

Ook staan dit jaar weer de Energisers op het programma. Ik heb ze vorig jaar gemist in Oostenrijk. Klinkt misschien een beetje suf om aan ochtendgymnastiek te doen. Je zou zeggen meer iets voor mensen in de leeftijdscategorie omroep MAX, maar ik kan je verzekeren dat als je de hele dag druk bezig bent en ja dat is YOTA, een hele week lang. Er niets lekkerder is om energiek aan de dag te beginnen.

Bezoek aan de Ofcom

Ofcom, de Britse tegenhanger van het Agentschap Telecom in Nederland biedt een aantal jongeren de mogelijkheid om een luisterstation te bezoeken waar al het radioverkeer in de UK in de gaten wordt gehouden. Lijkt mij erg bijzonder om zo’n station te bezoeken. Het geeft denk ik een goed beeld van wat er allemaal bij komt kijken om al het radioverkeer te kunnen monitoren en wat voor technieken daarvoor gebruikt worden.

Naast alle bovengenoemde activiteiten vinden er natuurlijk ook weer de Yota klassiekers plaats. Activiteiten die ieder jaar terugkeren en eigenlijk niet meer weg te denken zijn zoals de interculturele avond, ARDF-vossenjagen en de OFF-AIR contest.

Een special event station zal de gehele week op vijf banden On Air zijn met de call sign GB17YOTA. Er is een award beschikbaar voor de amateurs die een verbinding maken met het station. De tijden dat het Nederlandse team On-Air zal zijn zal ik bekend maken via mijn twitter account en als we het lang genoeg van tevoren weten ook via het blog. We hopen dat vele Nederlandse stations ons zullen aanroepen wanneer we QRV zijn.

Tot werkens!
73, Dennis PA2DK