Herinnering: weeknummer GPS-tijd gereset op 6 april

GPS-tijd geresetOp 6 april om middernacht wordt het weeknummer van de GPS-tijd gereset (zogenoemde rollover). Hierdoor kan apparatuur die gebruik maakt van het GPS-systeem mogelijk niet meer goed functioneren. Controleer daarom of bijvoorbeeld uw navigatiesysteem op 7 april nog goed werkt.

Achtergrond GPS-tijd

De GPS-tijd wordt afgeleid uit twee tellers, de seconden- en de weekteller. De secondenteller houdt het aantal seconden bij sinds de start van de week. Een week begint daarbij om middernacht in de nacht van zaterdag op zondag. Daarnaast is er de weekteller. Deze teller houdt simpelweg bij hoeveel weken er zijn verlopen sinds de start van de telling. Beide tellers zijn gestart om middernacht op 5 januari 1980. Vanwege het simpele feit dat de weekteller wordt bijgehouden in een getal van 10 bits, kan slechts tot 1023 geteld worden. Daarna springt te weekteller weer op 0 (een reset). De eerste keer gebeurde dat op 26 augustus 1999. De tweede keer gebeurt dat dus op 6 april 2019 om middernacht.

De meeste moderne apparatuur heeft geen last van deze reset. Raadpleeg bij twijfel de website van de fabrikant van uw apparatuur. Mogelijk is er een software-update nodig.

Vooraf controleren

Wij ontvingen naar aanleiding van onze eerdere publicatie van dit bericht een reactie van Jesse PE1RUI. Hij vertelde ons dat hij GPS-apparatuur, bedoeld voor de luchtvaart, voorafgaand aan de rollover heeft getest. Eén van de twee door hem geteste apparaten bleek last te hebben van de rollover. In de volgende video laat hij zien hoe hij de tests uitvoerde.