Uitslagen en verslagen van de VERON CW-velddag van 3 en 4 juni 2023

Algemeen

In juni vond traditioneel weer de IARU CW-velddag plaats. Wij zagen dat de zonnevlekkencyclus 25 verder op gang komt. Was vorig jaar de solar flux nog 75, dit jaar lag de solar flux op 165. Het zonnevlekkengetal bedroeg in 2022 nog 101, tijdens de velddag lag het op 110. De meeste bandactiviteiten vonden weer plaats op 20 en 40 meter. De 15 meter was wel bruikbaar, maar de 10m-band ging nog maar beperkt open. De geomagnetische activiteit was vrij rustig en de K-index was zaterdag tussen 1 en 2, en liep zondag op naar 3.

Controle van de logs

De logs werden dit jaar allemaal weer digitaal aangeleverd. De meeste deelnemers stuurden ook een beschrijving van de belevenissen of een kort overzicht van de gemaakte verbindingen per band. Door het inzenden van het log wordt ook begrepen dat men zich aan de afspraken van de velddag heeft gehouden.

Aandachtsveld is de laatste jaren dat het in sommige afdelingen moeilijk blijkt te zijn om CW-vaardige operators te vinden. Het is natuurlijk jammer als er in een afdeling wel motivatie is om een velddagstation op te bouwen, maar niet voldoende CW-operators beschikbaar zijn. Wellicht dat er wel CW-operators zijn, maar dat ze niet weten dat een afdeling daarnaar op zoek is.

Als een afdeling vroegtijdig reclame maakt dat men op zoek is naar CW-contesters kun je zorgen voor nieuwe velddagoperators. Mogelijk dat wij eens een soort van contactlijst moeten opbouwen. Bij veel internationale conteststations zie je ook vaak dat een deel van de deelnemers alleen het station opbouwt en dat daarna de contestoperators de sets gaan bedienen.

Mixed mode velddag?

Dit probleem zou mogelijk ondervangen kunnen worden door de velddag in mixed mode te laten plaatsvinden. Nu mag dit volgens de IARU-bepalingen al wel, maar veel IARU-verenigingen besloten in het verleden om de CW- en SSB-mode afzonderlijk plaats te laten vinden. Wellicht dat een mixed mode-opzet in deze tijd eens nader bekeken moet worden. Heeft men daar ook binnen de afdeling of als single operator ideeën over, laat het dan weten. Dat kan via het mailadres van de velddagmanager onderaan deze rubriek.

Deelname overzicht vanuit Nederland

Dit jaar een select groepje deelnemers. Maar daarom was het plezier niet minder. Dat is ook terug te lezen in de belevenissen van de deelnemers. Ongenaakbaar kon de crew van PI4AMF weer de titel grijpen, en, ondanks dat PI4GAZ meedeed in de sectie MOMT en de achtervolging had ingezet, voorblijven met meer QSO’s en multipliers. In de SO-klasse deed Dick PA0GRU weer mee die, niet onverdienstelijk, met 300 QSO’s de eerste plaats bemachtigde. Met QRP en speciale roepletters PA44WFF lukte het Tonnie toch 129 QSO’s te maken en zo winnaar te worden in de sectie QRP.

Operatoroverzicht van de velddagstations

Bij de multi operator-stations is ook regelmatig een deel dat zich alleen met het opbouwen van het station bezighoudt. Prima samenwerking dus, en de opgebouwde /p-shack werd daarna dankbaar gebruikt door de operators.

Fixed stations

Door de activiteiten van stations die van huis uit meededen, werden de nodige punten behaald door de velddagstations. Dus deze deelname werd zeer gewaardeerd. Ditmaal wist in de Fixed sectie PA3ARM de meeste verbindingen te maken.

Beschrijvingen van de velddagstations

Antennes en steunpunten

Ook dit jaar vermeldden de deelnemers veel verschillende antennes. Zo werd gebruikgemaakt van: endfed, dipool, spiderbeam, W3DZZ, hexbeam, Butternut HF-9V, FD-4, beam, en een Windom. In ‘Velddagbelevenissen’, verderop, kun je uit de beschrijvingen een goed beeld krijgen van de gebruikte antennes.

Velddagbelevenissen

PI4GAZ/p

De locatie voor deze editie van de velddag was weer op de vaste plek voor afdelingsactiviteiten in de Vlist, waar we al jaren gebruik kunnen maken van een mooi grasveld bij een van de boerderijen. Prachtige landelijke omgeving in de Krimpenerwaard met zeer weinig QRM, en genoeg ruimte voor antennes.
Als voorbereiding hadden wij binnen de afdeling een 4-square antenne voor de 40m-band gebouwd. Het idee voor dit afdelings-zelfbouwproject ontstond ergens eind 2022, toen we het over de verschillende antennes hadden die we bij een velddag wilden gebruiken. Het idee was een antenne te bouwen die ‘het verschil’ kon maken, een antenne die je als individuele radiozendamateur niet snel zou bouwen. Voor de 20, 15 en 10-meterband zijn diverse (multiband-)antennes beschikbaar die in een antennemast draaibaar zijn op te stellen. Maar voor de 40-meterband, of zelfs daaronder, is dat wel een uitdaging. en dat geldt zeker voor een velddag. Zo zijn we op het 4-square-ontwerp gekomen: wel een ‘richtbare’ DX-antenne maar zonder constructieve uitdagingen.

Voor de 20, 15 en 10m-band hadden we de beschikking over een mobiele 3×6 meter uitschuifmast en daarin een rotor en Fritzel FB-23 op 16 meter hoogte. In deze mast was ook het hijspunt (15 meter hoog) voor de draaddipolen voor 160 meter (2×40 meter) en 80 meter (W3DZZ). De 4-square-antenne bestaat uit 4× een ¼ golf verticaal in glasvezelmast, elk met 16 radialen van vijf meter. De vier verticals staan in een vierkant van een ¼ golflengte bij een ¼ golflengte.

De opzet was om twee stations operationeel te hebben, waarbij we één station vast met de 4-square op 40 meter zouden gebruiken en het tweede station op de overige banden, afhankelijk van propagatie en activiteit. Deze ‘conteststrategie’ werkte goed, en gaf ons ook een idee hoe de 4-square-antenne zich gedurende de 24 uur zou gedragen. Omdat we deze antenne konden omschakelen naar de windrichtingen NW, NO, ZO en ZW was er de hele contestperiode aanbod uit de verschillende werelddelen. VK, VA, K/N/W en LU staan in het log. Meer over ons afdelings-zelfbouwproject volgt in een apart artikel in Electron.

We gebruiktem twee volledige stations. Station 1: Een Kenwood TS-2000 met Yaesu FL-2100Z eindtrap vast op de 40m-band. Station 2: Een Kenwood TS-590 met Ameritron AL-811H eindtrap voor de overige banden. Beide stations waren met een CAT-interface gekoppeld aan een laptop met N1MM logger als contestsoftware.
Verder waren de benodigde bandfilters beschikbaar om (nagenoeg) storingsvrij te kunnen werken. De gebruikte antennes waren: draaddipool voor 160 meter; draaddipool voor 80 meter; 4-square voor 40m; Fritzel FB-23 voor 20, 15 en 10 meter. De antennesteunpunten: voor beide draadantennes (160m en 80m) is een 15 meter hoog hijspunt in de mobiele antennemast gebruikt. De 160 meter-dipool is op de uiteinden ondersteund met glasfibermasten. De Fritzel FB-23 voor 20, 15 en 10 meter stond op een buis in de mobiele antennemast op zo’n 16 meter en was met een rotor draaibaar opgesteld. Voor de energievoorziening van de stations, laptops en overige apparatuur is gebruikgemaakt van een Honda EU30i 3kW-aggregaat.
73 en tot volgend jaar, contest-team A17 Gouda.

PA3GQF/p

Omdat ik toch vaak in het veld sta besloot ik weer mee te gaan doen (zonder internet). Ik was mij er wel van bewust dat ik al een hele poos geen CW heb gedaan en dat het dus een uitdaging werd.
Alleen nog even bedenken waar ik zou gaan staan: het werd weer Zuidland, omdat ik daar totaal niet lastiggevallen word. Wel vrij veel verkeer met mensen die benieuwd zijn naar wat je aan het doen bent. Maar om dan te gaan stoppen is nog niet vaak gebeurd. Je ziet ook eigenlijk alleen de witte auto; waarom zou je stoppen? De antennedraad is zó dun, en de grijze palen zijn vrijwel niet te zien totdat je ervoor staat.
Verder sta ik daar lekker onder de bomen die als een soort parasol fungeren. Ik ben zeker van plan daar vaker te gaan staan. Vaak sta ik ergens in een veld en vind ik het een lust voor het oor wat ik allemaal kan werken. Sinds kort gebruik ik een LiPo-accu waar ik erg blij mee ben: licht in gewicht en met veel capaciteit. Het kostte wel wat, maar dat mag voor de hobby vind ik.
Ik maak vaak een verslagje over waar ik sta, met een fotoserie van de omgeving. Soms ook met gebeurtenissen van die dag. Je kunt ze vinden op: https://a42.veron.nl Die ochtend dan vroeg weer vertrokken en ter plaatste het spul opgestart. Ik kwam erachter dat de verkeerde gegevens werden verstuurd. Gelukkig kon ik mij nog herinneren wat er in de macro moet staan.

De condities waren erg slecht. Hoofdzakelijk hoorde je West-Europa. Het was misschien ook niet de goede tijd om actief te zijn, maar ik vond het wel leuk. Jammer dat de oude laptop-accu steeds weer opgeladen moest worden. Daar heb ik een speciale lader voor in de auto, die in de sigarettenaansteker past, maar die stoort als een gek op HF. Ook had ik andere storing en volgens mij komt die van de TomTom in de auto. De auto gaat ook niet meer ‘uit’. Hij blijft kijken of je in de buurt bent. Wel gemakkelijk, maar dat geeft ook allemaal storing. Waar is de tijd gebleven dat je met een contactsleutel de auto kon openen en starten. Nu is het allemaal draadloos. Nou ja, toch een leuk aantal stations kunnen werken.
Tussendoor had ik mij nog even gemeld op 3612 kHz en tot mijn stomme verbazing kwam Paul PA3AQL voor mij retour. Ik zat met een QRP-set met een endfed-antenne en dat lukte zowaar. Het was niet hard, en het is vanuit Hoogvliet niet zo’n enorme afstand, maar toch.
Later werden ook de anderen nog actief. Dit was wel weer even leuk, maar ik wilde wel weer verder met mijn contest.
Ik ben later ook nog gaan roepen met 22 wpm en er kwam een Duits station retour met 30 wpm. Dat kon ik niet goed opnemen. Werd hij toch een partij boos! Ik maakte van de 5 een H en dat is maar één puntje in CW. De routine was ik wel een beetje kwijt. Er waren ook wel vreemde calls bij. Het is dan wel raar als je dat ineens voorgeschoteld krijgt.

Ik had mij ook nog even ingemeld bij Peter en Herman van de PI9KLM-ronde. Dat ging moeizaam maar is toch weer gelukt. Daarna nog even verdergegaan met de contest, maar ik merkte wel dat het steeds minder werd. Ik ben er maar lekker mee gestopt. De kans dat ik als winnaar uit de bus zou komen was toch al verkeken! Maar ik heb mij wel weer vermaakt.
Ik kreeg nog wel een lokale douche van een boer die zijn land aan het besproeien was. De wind pakte het uitgespoten water op. Daar kon de boer ook niets aan doen natuurlijk. Het is wel erg droog overal; met die wind en felle zon wil dat wel. Ik kreeg nog net de haringen in de grond, maar dat ging steeds lastiger. Maar het erin timmeren en het eruit trekken is toch weer gelukt. Bedankt weer voor het laten meedoen en tot een andere keer! 73, Richard PA3GQF.

PA44WFF/p

Voor de derde keer op rij heb ik meegedaan aan de CW-velddag en ook dit jaar met de contestcall PA44WFF/p. Op zaterdag 3 juni 2023 reed ik op de fiets naar camping Zegenoord. Deze natuurcamping ligt tevens in PAFF-0053. Dus een mooie gelegenheid om van daar af deel te nemen aan de CW-velddag en meteen een ‘Flora and Fauna park’ te activeren.
Zaterdag was ik van 17:00z tot 19:00z actief en heb ik ongeveer vijftig QSO’s gemaakt. De volgende ochtend was ik van 09:00u tot 12:00u actief en heb ik ongeveer tachtig QSO’s gemaakt. Jammer dat de condities in de middag zo slecht werden. Op het reverse beacon network kon je duidelijk zien dat sommige spots het ene moment 30 dB waren en na een minuut of tien zakten naar 20 dB. Verder ging de K van 0 in de ochtend naar 3 in de middag. En dat betekent harken. Dus eerder gestopt dan gepland. Anders was ik zeker tot het einde van de contest doorgegaan.
Na ruim drie uur actief te zijn geweest stopte ik uiteindelijk rond twaalf uur. In totaal heb ik op 40 en 20m met de KX3, (QRP, CW) en een HyEndFed voor 40/20/10m, in ongeveer vijf uur tijd, 130 QSO’s gemaakt.
Na deze contest fietste ik ’s middags weer terug naar huis. Dit weekeinde heb ik in totaal 250 km gefietst. Het weer was fantastisch met ongeveer 22°, maar wel met veel wind. Kortom: een geslaagd weekeinde. 73, Tonnie PA9CW.

PI4AMF/p

Zon, wind en CW: Dit jaar was PI4AMF/p actief met drie CW-operators die ondersteund werden door twee leden voor het noodzakelijke op- en afbouwwerk. Zaterdagochtend om klokslag 10.00 uur verzamelde het opbouwteam zich in de Arkemheense polder voor de opbouw van het station. Het veld was mooi droog dit jaar, waardoor de antennekar eenvoudig en snel op zijn plek kon worden gezet. Alle tijd dus om eerst een goede bak koffie te drinken. Terwijl Maarten PA3EYC daarna in alle rust de zelfbouw 10-15-20m-beam in elkaar zette, zorgden Gerard PH3T en Gert PA2LO voor de installatie van de windom voor 40, 80 en 160m, voor het plaatsen en vullen van het aggregaat en voor het opzetten van de tent.

Niet lang daarna kon de yagi in de mobiele mast worden bevestigd. De windom moest nog een beetje worden verlengd om de SWR acceptabel te krijgen, maar ook dat was snel gedaan. Binnen twee uur was het hele station operationeel. Omdat er een behoorlijke wind stond, besloten we om de mast niet op de maximale hoogte te zetten: een meter of 10 de hoogte in werkt ook prima!

Rond 14.00 uur sloot Ad PA2PCH aan. Om even te wennen aan de set-up maakte hij alvast wat QSO’s onder zijn eigen call. Goed dat hij dat deed, want al snel bleek dat de USB-poort van de laptop de HF van de zender niet zo prettig vond. Met wat ferriet loste dat probleem op. De rest van het weekend hadden we geen problemen.
Ook Peter PC3M was ruim voor de start aanwezig, zodat de operators samen de verdeling van shifts konden doorspreken. Maarten en Henriëtte zorgden weer voor een smakelijke en gezonde maaltijd. Bij onze velddagen is gezamenlijk eten een belangrijk onderdeel van de activiteit. Het is leuk dat veel van de partners van de ‘velddag-actievelingen’ daarbij aansluiten. Kortom: een erg gezellige barbecue!
Na het diner nam Peter de sleutel over van Ad, die thuis ging slapen. De rest van de avond en een groot deel van de nacht sleutelden Peter en Maarten door. 15m was tot ver na zonsondergang open, wat erg goed was voor de multipliers. JA, VK, ZL, W6 en W7-stations werden eenvoudig gelogd.
Zondagochtend, na het befaamde gebakken-ei-ontbijt, werden de openingen op de 10 meterband benut. Fijn dat die band tijdens deze editie ook weer eens bruikbaar was. Zo rond koffietijd was Ad weer aanwezig. Peter en Maarten hadden beide maar een paar uur slaap gehad, dus de ‘verse’ Ad was zeer welkom. Gerard zou eigenlijk ook nog een paar uur voor zijn rekening nemen, maar omdat hij zich niet fit voelde kwam hij alleen voor de gezelligheid even langs met zijn Ria.
De hele zondag was het aanbod aan stations prima te noemen. Ongeveer een half uur voor het officiële eind besloten we dat het genoeg was: er stonden meer QSO’s en multipliers in het log dan afgelopen jaar: ons doel was bereikt. Daarna was het heerlijk om samen met een biertje nog een poosje lekker (uit de wind) in de zon te zitten en nagenieten. 73, de crew van PI4AMF.

Foto’s van het opbouwen van de antennes bij PI4VPO/p zullen in een volgende Electron gepubliceerd worden.

73, Jan Visser PG2AA, VERON velddagmanager, pg2aa@veron.nl