Software radioamateur gebruikt bij zoektocht MH370

Zendamateurs betrokken bij MH370 onderzoek

Deskundigen van de Amerikaanse Marine, die helpen bij het zoeken naar de verdwenen Malaysian vlucht MH370, hebben het programma voor signaalverwerking en -analyse Spectrum Lab van Wolf Büscher – DL4YHF gebruikt om de recent gehoorde ‘pings’ op 37,5 kHz te analyseren die van de ‘black box’ van dat vliegtuig afkomstig kunnen zijn.

Enkele schermafbeeldingen van Spectrum Lab die bestudeerd zijn op het Australische defensieschip Ocean Shield werden op tv getoond in Australië en Groot Brittannië. Deze mensen van de Amerikaanse Marine werken als gast op dat Australische schip. Langegolf-onderzoeker Warren Ziegler – K2ORS vertelde dat de software dezelfde is die onlangs gebruikt werd om transatlantische signalen op 29 kHz te detecteren.

Software van radio-amateur gebruikt bij zoektocht naar verdwenen Maleisisch vliegtuig‘Het pakket van Wolf is eerste klas, ik weet dat er verschillende andere professionele toepassingen van zijn geweest maar dit was een erg bijzondere’, aldus Ziegler.

Deze software begon als een DOS-programma maar is nu een geavanceerde audioanalyzer, filter, frequentie-omvormer, bromfilter, datalogger en meer. Het programma is voor downloaden beschikbaar op de radio-amateursite van DL4YHF.

Büscher zei dat hij sceptisch was over de eerste gedetecteerde ‘ping’ van een Chinees zoekschip maar hij noemde het latere spectrogram van het Amerikaanse team op de Ocean Shield ‘overtuigend’. Volgens hem toonde het beeld op de Australische tv duidelijk de ‘bliep-bliep’ ultrasone piepjes oftewel pings, ‘precies zoals ze er uit moeten zien, in plaats van een wankel signaal dat heen en weer gaat’, zo stelde Büscher.

Software van radio-amateur gebruikt bij zoektocht naar verdwenen Maleisisch vliegtuig‘Als je het in Morsetermen zou beschrijven, was het een voortreffelijk signaal’, zei Büscher. ‘Nu moeten we hopen dat de batterijen van de black box wat langer blijven werken dan verwacht. Deskundigen zeggen dat het vermogen van pingerbatterijen langzaam afneemt in plaats van abrupt te stoppen’

Zeer onlangs zijn er nog meer ‘pings’ ontdekt die ook helemaal aan het patroon van black box signalen van een vliegtuig voldoen.

Bron: ARRL/ vertaling door Léon Kusters PA1LK

Op de website van DL4YHF staat een mooi screenshot van zijn programma.