Kunstenaar bouwt installatie voor optische communicatie iSemaphore

Kunstenaar bouwt installatie voor optische communicatie iSemaphoreDe iSemaphore installatie van kunstenaar Philippe Druez (ON1PHD) is gebaseerd op de optische telegrafen (sémaphores) die voor Napoleon ontwikkeld werden in 1795. Ze vormden toen 50 jaar lang een communicatienetwerk over heel Frankrijk. Dit netwerk, dat de moeder van het Internet genoemd kan worden was operationeel tot de radiotelegrafie en morsecode het overnam. Het kunstwerk dat 220 jaar geschiedenis overbrugt, stuurt via kortegolf radio wereldwijd boodschappen uit, die eveneens op Twitter te volgen zijn.

Het werk focust op taal, linguïstiek, semantiek, geschiedenis en cultuur, waarbij de vraag wordt gesteld hoe taal op zich en de maatschappij veranderen door de evolutie van de communicatiemiddelen die zij gebruikt.

De morsecode was erg belangrijk voor de ontwikkeling van moderne communicatietechnieken. Maar ook nu nog wordt de morsecode wereldwijd gebruikt door een relatief grote groep mensen die met elkaar in contact willen komen zonder Internet of telefoon.

iSemaphore installatie

De installatie bestaat uit drie signaalvleugels die in 125 verschillende standen kunnen geplaatst worden. Deze posities worden door beeldherkenningssoftware omgezet in lettertekens en morsecode. Een codeboek zorgt voor de correcte omzetting en maakt het mogelijk pdat iedereen berichten kan sturen met de installatie. De kunstenaar stelde zelf een codeboek op, aangepast aan de installatie en ontwikkelde eveneens de software.

Performance op 20 juni 2015

De kunstenaar bedient de installatie waarbij optische tekens omgezet worden naar elektronische signalen, Morse en digitale Tweets

Performance op 20 juni 2015 tussen 13:00 en 17:00 CEST.

Transmissie radio frequenties:
ON1PHD uplink VHF relayed by ON6MS (UBA-TLS) in CW/morse op HF:
– 84,22 m = 3,565.00 ± 1 kHz en
– 21,33 m = 14,065.00 ± 1 kHz

Twitter: @The_iSemaphore

Locatie: Academy of Visual Arts
Offerlaan 3, B-9000 Gent, België

Meer informatie is te vinden op deze website van de kunstenaar zelf.