FreeDMR voor Nederlandstaligen sinds april 2021 operationeel

FreeDMR voor NederlandstaligenFreeDMR, gestart op 9 november 2020 is  een snel groeiend, nieuw, open en onafhankelijk DMR netwerk. En FreeDMR voor Nederlandstaligen is sinds april 2021 operationeel. FreeDMR betekent de vrijheid voor de radio zendamateur om de volledige controle te hebben over wat er gebeurt. Het is, in tegenstelling tot Brandmeister, een volledig Open-Source en Multicast netwerk. Het netwerk bestaat momenteel uit 34 servers en is snelgroeiend. Bridges naar XLX, YSF, Wires-X, Allstar, Echolink, Peanut etc. zijn ook voorhanden.

FreeDMR voor Nederlandstaligen

Dankzij het fantastisch werk van F1SCA en ON6DP is sinds april 2021 de FreeDMR België-Nederland server operationeel! Wat is het verschil tussen FreeDMR en Brandmeister en wat de voordelen zijn voor de HAM-gebruiker?

  1. FreeDMR is, in tegenstelling tot Brandmeister, Multicasting. Multicasting is een netwerk met groepscommunicatie, waarbij een afzender (lees: TX) gegevens naar meerdere ontvangers tegelijk kan verzenden. Dit type netwerk ondersteunt veel meer data overdracht dan bij simplex cast netwerken. Multicasting mionimaliseert de communicatie en de verwerking van overhead van het te verzenden datapakket of dataframe. Kopieën van datapackets  worden automatisch gemaakt in andere netwerkelementen, zoals andere FreeDMR masters. Maar alleen naar netwerksegmenten die momenteel leden van de groep bevatten (de talkgroepen).  In IP Multicast vindt de implementatie van het Multicast-concept plaats op IP-routeringsniveau. Daarbij maken de FreeDMR servers optimale distributiepaden (routings) voor datapackets. Die gaan vervolgens naar een Multicast-bestemmingsadres. Zie bijgaand diagram.
  2. FreeDMR is een ster-netwerk (peer to peer) en heeft geen piramidale structuur zoals Brandmeister. Dit heeft als voordeel dat de andere servers gewoon operationeel blijven als een server uitvalt.
  3. Talkgroepen kunnen aangemaakt worden zoals men wenst en zijn in principe niet limitatief. Het aanmaken van deze TG’s is niet afhankelijk van de bereidheid van sysops of landelijke beperkingen.
  4. Alle mogelijkheden tot bridges zijn in principe open. FreeDMR maakt het mogelijk voor de radioamateur om zijn hobby experimenteel uit te voeren.

Talkgroepen

FreeDMR voor nederlandstaligenVoor België en Nederland zijn er Talkgroepen gedefinieerd per provincie. Deze kunnen naar wens uitgebreid worden.  Klik op de afbeelding voor een overzicht van de Nederlandse Talkgroepen.

Het lijkt misschien moeilijk voor de bestaande DMR gebruiker om opnieuw Talkgroepen en zones in te voeren. Op de site van FreeDMR UK staat echter een .csv bestand met daarin alle World Wide FreeDMR Talkgroepen. Maak een nieuwe zone aan (bijv. FreeDMR) in de software van uw DMR-portofoon, importeer dit bestandje en de codeplug is klaar.

Hoe krijg je toegang tot het FreeDMR netwerk ?

De meeste OM’s zijn in het bezit van een pi-star modem. In configuration kiest u FreeDMR_Netherlands als DMR server in plaats van Brandmeister. FreeDMR biedt echter optionele connectie opties die u in het option veld kunt toevoegen. Zo kunt u kiezen om meerdere statische en dynamische Talkgroepen direct te activeren.

Een voorbeeld :

Ga naar Configuration

Scroll naar onder DMR Configuration

Vul bij bij DMR Options het volgende in:

Om TG204 op slot 1 en bijvoorbeeld Zuid Holland TG20410 als statische Talkgroep in te stellen op slot 2, vul dan het volgende in:

Op een Duplex Hotspot:

TS1=204,20410;TS2=204,20410;DIAL=0;TIMER=15;VOICE=0

Op een Simplex Hotspot :

TS2=204,20410;DIAL=0;TIMER=15;VOICE=0

De VOICE parameter VOICE=1 maakt het mogelijk om uw callsign in een voice message elke 15 minuten te versturen.

De SINGLE parameter maakt het mogelijk om één of meerdere statische Talkgroepen te definiëren. Meer info en voorbeelden vindt u op http://freedmr.uk

Ondersteuning nodig?

Via de app Telegram (equivalent van Whatsapp) is een groep FreeDMR Nederlands waar u al uw vragen kunt stellen, dus aarzel niet. Deze Telegram groep bestaat ook als FreeDMR Belgium, maar deze is Franstalig.

Veel plezier en tot horens op FreeDMR !

73, Yves ON4LGY