World Radio Sport Team Championship

12-16 juli 2018: World Radio Sport Team Championship (WRTC)

Een vleugje van Olympia aan de Elbe

12-16 juli 2018: World Radio Sport Team Championship (WRTC)Over twee jaar vindt, voor de eerste keer in Duitsland, de World Radio Sport Team Championship (WRTC) plaats. Het doel van de WRTC (met een traditie van bijna 30 jaar) is het om, onder technische identieke omstandigheden, de beste operators te selecteren uit de ongeveer 63 gekwalificeerde teams van Radiozendamateurs.

Net als bij Olympia ontmoeten de deelnemers, radio amateurs die elkaar vaak alleen via de banden kennen, uit de hele wereld elkaar voor een sportieve wedstrijd. De WRTC is dan ook naast de wedstrijd een grote Ham Festival. Op dit moment is de wereldwijde kwalificatie reeds in volle gang, een startplaats in deze ‘Olympische Spelen voor Radio Zendamateurs ” is dan ook een belangrijk doel van vele radio atleten.

Met als doel deze “ Wereldkampioenschappen” te organiseren is meer dan een jaar geleden de Vereniging WRTC 2018 e.V. opgericht. De vele organisatoren en vrijwilligers zitten dan nu ook al midden in de voorbereidingen.

Dit eerste jaar van voorbereiding bracht ons internationaal al veel erkenning, zoals we onlangs tijdens Hamvention in Dayton, Ohio USA mochten ervaren. De verwachtingen zijn hoog en de steun is geweldig. Naast de vele individuele donoren en clubs die al een belangrijk deel van het benodigde budget hebben bijgedragen, melden zich ook steeds meer sponsors met een commerciële achtergrond. Nadat Frank Dathe en Box73 GmbH medio 2015 ongecompliceerd hun ondersteuning hebben aangeboden, zijn daar ook nog Wimo en Spiderbeam bij gekomen, wellicht ook nog iets voor uw “ Hamradio georiënteerd” bedrijf?

Ongeveer 63 teams gaan het tweede weekend in juli 2018, in de regio rond Jessen / Wittenberg, gelegen tussen de Elbe en de Elster, aan de start. Zodat de 65 locaties op tijd beschikbaar zijn, moeten vooraf alle antennes, tenten en generatoren zijn opgebouwd. Veel radiozendamateurs hebben al hun hulp toegezegd, om bij deze waarschijnlijk de grootste Field Day Contest in Duitsland er bij te zijn en ter ondersteuning van de deelnemers.

De deelnemende teams bestaan elk uit twee personen die zich 24 uur lang intensief met het bedienen van de radio’s bezig houden. Met twee signalen tegelijk in de lucht zittend zullen de operators, die de beschikking hebben over een Spider-Beam, een dipool en 100 W zendvermogen, zeker meer dan 3000 verbindingen in hun logs zetten.

Het is voor de teams dan ook heel belangrijk om geen enkele band opening te missen, want zoals in elke wedstrijd beslissen de multipliers over de overwinning. De gehele tijd heeft het team een scheidsrechter naast zich staan die de correcte handhaving van de regels nauwlettend in de gaten houdt. Gert PA3AAV was bij de vorige WRTC als scheidsrechter aanwezig.

Na de wedstrijd worden de logs door een evaluatieteam zeer nauwkeurig onder de loep genomen, zodat naast de kwantiteit ook de kwaliteit gegarandeerd wordt. Op maandag avond is er een ceremonie, waarbij de nieuwe WRTC wereldkampioenen bekend worden gemaakt. Het zou mij (Jan PA1TT) erg verheugen om daar het Wilhemus te horen.

Maar we zijn nog steeds aan het planning, testen en leren. Ter voorbereiding op de grote logistieke uitdaging, organiseren wij in juli 2016 een testdag, quasi een mini WRTC waarin ongeveer 40 vrijwilligers vijf stations in de lucht zal brengen.

Er blijft nog veel te doen, om in 2018 een zomer sprookje voor radio-amateurs waar te kunnen maken. Daar zijn wij uw ondersteuning bij nodig !

Ook U kunt zich als sponsor, maar ook als helper nog aanmelden zie: http://wrtc2018.de/index.php/presse/medien

Op de HF-Dag op 17 september 2016 in Apeldoorn zal er door het WRTC Team een presentatie worden gegeven van de activiteiten.

Geschreven door Dr.-Ir. Michael Hoeding DL6MHW
Vrijelijk vertaald door Ing. Jan G. Stadman bc PA1TT / DJ5AN