Vandaag is het wereld Pi dag. Breidt Raspberry uit?

Vandaag is het wereld Pi dag14 maart is wereld Pi dag. Op deze dag vieren universiteiten het bestaan van het getal Pi. Dit is op de Amerikaanse schrijfwijze vandaag op 3/14. Het is een bijzonder belangrijk getal dat onder andere in gebruik is voor het berekenen van de omtrek van een cirkel. In Amerika is wereld Pi dag een werkelijke feestdag waarbij op de scholen taart (pie) wordt uitgedeeld. Nu komen we het getal Pi ook vaak tegen in onze berekeningen. Als we iets berekenen binnen onze hobby, dan reken we met de Pi toets op de rekenmachine. Als we iemand vragen wat is Pi dan zegt bijna iedereen 3,14.

Maar dat is wel een vrij onnauwkeurige weergave van het getal Pi. Beter kun je zeggen 22/7. Dan zit je een heel stuk dichter in de buurt van het exacte getal. Maar om alles nou om te zetten naar 22 juli is ook weer wat. Maar daar gaat het nu even niet om.

Op 14 maart zal de Raspberry PI foundation, de makers van de Raspberry PI, vrijwel zeker weer met een nieuwtje komen. Aldus Ruud Warnaar PA3RW

Komt er uitbreiding van de Raspberry familie op wereld Pi dag?

14 maart 2018 werd de Raspberry Pi model 3A+ uitgebracht. Het model dat qua kosten, afmeting en prestaties tussen het model Zero W en model 3B+ in zit. Waar de Raspberry PI foundation dit jaar mee komt is een grote gok. Er gaan geruchten over de introductie van de Raspberry Pi model 4. Het is ieder jaar weer een groot geheim. En tot op de dag van vandaag heeft de Raspberry PI foundation het altijd goed stil weten te houden. Ruud weet het niet en houdt de media in de gaten zodat hij zo snel mogelijk deze nieuwe aanwinst aan zijn verzameling kan toevoegen.

De eerste Raspberry PI is op 10 januari 2012 geïntroduceerd en was bedoeld voor educatieve doeleinden. De makers hadden nooit kunnen vermoeden dat de Raspberry zo’n succes zou worden. De websites van Farnell en RS Components gingen die dag offline door het enorme hoeveelheid dataverkeer.

In tegenstelling tot eerdere jaren heeft de Raspberry PI Foundation niets nieuws op de markt gebracht. Er was wel een soort van wedstrijd waarbij een RPi 3B+ was te winnen. Met een door de ontwikkelaars gesigneerde behuizing. Maar daar bleef het dan ook bij. De reden hiervoor zou kunnen zijn dat men, er is al een poosje sprake van, de Raspbery PI model 4 wilde uitbrengen op Pi-day. Maar dat er om wat voor reden dan ook een kink in de kabel is gekomen. En de deadline niet is gehaald. Dus wellicht komt er spoedig aan het licht waarom er niets nieuws te melden was op Pi Day. Maar vooralsnog blijft het gissen. Aldus Ruud Warnaar PA3RW

Alles staat op het internet, maar waar begin je dan?

Ook in onze hobby wordt de Raspberry regelmatig gebruikt. En om meer leden van de VERON bekend te maken met deze SBC (Single Board Computer) start er binnenkort een serie over de Raspberry in Electron. Als je vraagt: “hoe begin ik met een Raspberry?”. Krijg je vaak te horen: “alles staat op het internet”. Dat is natuurlijk waar, maar als je niet weet waar je moet beginnen stopt het vaak al voordat je echt bent begonnen. Daarom start de Raspberry PI serie, geschreven door Ruud Warnaar, geheel bij het begin. Ruud legt uit wat een Raspberry PI is. Wat kun je ermee kunt doen maar vooral hoe en waar begin je.

Ontvang jij de Electron nog niet?

Electron is exclusief voor leden van de VERON. Wil jij ook Electron maandelijks ontvangen? Word dan snel lid door gebruik te maken van ons online aanmeldformulier. Een lidmaatschap kost € 49 per volledig jaar, dat is iets meer dan € 4 per maand. Voor jongeren tot 24 jaar is er dankzij de sponsoring van stichting Wetenschappelijk radio-fonds Veder een gereduceerd tarief.

Met dank aan Ruud Warnaar PA3RW