Electron september 2016

Electron 09-16 LR-1Op de Electron voorpagina

Het dak van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam biedt plaats aan repeaters op 2m, 70cm en 23cm, en bakens op 13, 9, 6 en 3cm. In VHF en hoger leest u meer. Op de foto het 3cm-baken, met zijn slotted-waveguide antenne in een kunststof ‘radome’.

Zin en onzin over UHF-connectoren

Iedereen kent UHF-connectoren, ook wel PL-connectoren genoemd, en heeft er meestal een mening over. Maar wat is nu eigenlijk echt waar? Een artikel van Olof Bosma PA0ZOZ, Gert Smits PA0TCD en Jos Disselhorst PA3ACJ.

Struikelblokken bij de zendexamens (24)

Een vraag over het vermogen dat in een serieschakeling van een spoel en een weerstand wordt gedissipeerd blijkt lastig te zijn, omdat er rekening moet worden gehouden met de faseverschuiving tussen de stroom door en de spanning over de schakeling.

Lijn-condensatoraanpassing voor VHF en UHF

Voor het aanpassen van de antenne gebruiken we op HF vaak een aanpassingsapparaat, meestal bestaande uit een C en L-combinatie. Hoe gaat dat op VHF en UHF? Harry Zaaiman PA2HAR, I2HZB vertelt.

De punaisepeiler

Tijdens de DvdRA 2015 heeft de Jeugd- en Jongerencommissie de winnende ontwerpen bekendgemaakt van de ‘Ontwerpwedstrijd techniekbouwprojecten voor jeugd van 10 tot 13 jaar’. Deze commissie wil graag een aantal ontwerpen in Electron publiceren. Het eerste ontwerp is de ‘punaisepeiler’ van Richard Oostmeijer PE0RIG.

En verder in Electron september 2016 …

VHF en hoger

Op deze webpagina is nu ook de uitgebreide inhoudsopgave van de rubriek VHF-en-hoger in Electron weer te lezen