Peil eens wat vleermuizen voor de wetenschap
In Duitsland worden jaarlijks vleermuizen met speciale lichtgewicht zendertjes uitgerust. En wel vanaf drie verschillende locaties. Deze zendertjes werken op een frequentie tussen 150,000 en 150,200 MHz. Immers, die frequentie is voor de wetenschap vrij toegankelijk. Zo worden radioamateurs (dus niet alleen zendamateurs, maar ook luisteramateurs) opgeroepen aan dit project mee te doen. En niet alleen in Nederland. Maar ook in Duitsland, België, Luxemburg, Liechtenstein, Engeland en Frankrijk. Evenals in Spanje, Portugal, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Tsjechië, Slovenië, en Kroatië. Peil je mee?
In 2016 worden vanaf 28 augustus 10 vleermuizen binnen het project “Funk-Fern-Telemetrie” van zendertjes voorzien. Het project loopt tot eind september. De drie locaties waar gezenderd wordt zijn:…
- Nationalpark „Unteres Odertal“. Hier worden vier Ruige Dwergvleermuizen gezenderd. (“Oder 1 tot en met 4“)
- Het Elbedal bij Prettin. Hier worden drie Ruige Dwergvleermuizen gezenderd. (“Elbe 5 tot en met 7“)
- Biosfeerreservaat “Karstlandschaft Südharz”. Hier worden drie Bosvleermuizen gezenderd. (“Harz 8 tot en met 10“)
Lees alles over dit boeiende project op deze website.
Wetenswaardig: Vleermuizen zijn beschermde dieren. En om een vleermuis niet te hinderen mag een zendertje maximaal 5% van het lichaamsgewicht zijn. Een volwassen Ruige Dwergvleermuis kan tot 15 gram wegen. Dus de zender mag dan maximaal 0,75 gram wegen. En dat is inclusief batterij en antenne. Wanneer heeft u voor het laatst zo’n vederlichte “zendinstallatie” in elkaar gezet?