In Electron van februari 2023

Binnenkort valt Electron van februari 2023 op de mat.

In de februari-uitgave lees je onder andere:

 • Het verslag van Amateuroverleg 105,
 • Een verhaal over een 7-elements Cubical Quad voor 70cm voor de zelfbouw,
 • Een Gouden Speld voor Jaap van Duin,
 • Een uitgebreid artikel over een Arduino LC-meter met een groot meetbereik.

Lees hier een korte vooruitblik.

Op de voorpagina een foto uit het artikel over de Cubical Quad voor 70cm.

Uitgelicht

Verslag Amateuroverleg 105

Op 26 oktober 2022 vond het 105e Amateuroverleg plaats onder leiding van de voorzitter Niels Bredewout van Agentschap Telecom. Afgevaardigden van de VERON en de VRZA namen hieraan deel. Het Amateuroverleg is het officiële overlegorgaan tussen de VERON, VRZA, DARU en de overheid.

In Electron lees je het verslag van de bijeenkomst, met onder andere:

 • een toelichting op de AT-tarieven van 2023
 • informatie over de radio-examens vanaf 1 juli 2023 door het CBR
 • de in ontwikkeling zijnde nieuwe N-licentie in Duitsland
 • een toelichting op de storingsmeldingen uit 2022
 • een update over de aanpassing van het frequentieplan n.a.v. de herijking van de N-licentie
 • en meer..

Arduino LC-meter

Cor Struyk (PA0GTB) bespreekt in dit artikel de bouw van een speciale LC-meter met een bereik van 0,1 pf tot 0,1 uF en 1 uH tot 0,1 H. Een bereik dat je vaak alleen met duurdere meetinstrumenten kunt behalen. Dit Arduino LC-meterproject is ontworpen door Bruce E. Hall (W8BH), van wie Cor al meerdere ontwerpen heeft nagebouwd en gepubliceerd. Uiteraard heeft Bruce zijn toestemming gegeven voor artikel.

Friese Elfstedencontest

Peter Wijbenga bespreekt de Friese Elfstedencontest 2022.

Zondag 20 november was er voor de 38e keer een Friese Elfstedencontest. De deelname was iets minder dan het vorige  jaar, maar dat was toen ook een soort herstart. Voor de steden Sloten, Stavoren, Hindelopen, Workum, IJlst en ‘Klunplaats’ Bartlehiem zijn mobiele stations nodig omdat daar geen actieve zendamateurs wonen of meedoen. Dat was deze afgelopen keer wel een probleem.

Gelukkig waren een aantal vrijwilligers bereid voor dag en dauw op pad te gaan, hun station met antennes te installeren, proef te draaien en om 11 uur lokale tijd los te gaan…

Open dag Watersnoodmuseum op 4 februari

Op 1 februari 2023 is het 70 jaar geleden dat het zuidwesten van Nederland getroffen werd door een stormvloedramp waarbij 1836 mensen om het leven kwamen.

Na de officiële herdenking op 1 februari volgt een open dag op zaterdag 4 februari. Het museum is dan gratis te bezoeken.

Tijdens de open dag geven de amateurs uit Zeeland uitleg over het radio-amateurisme in het algemeen en de prestaties ven de Nederlandse amateurs in 1953 in het bijzonder. Toen richtten ze, met toestemming van de directeur-generaal van de PTT, een goedlopend amateurnoodnet in dat zes dagen ononderbroken heeft gefunctioneerd.

Maar ook te lezen in Electron februari 2023

 • Een interessant verhaal van Erik Tiddens (PA1ET) met als titel Messages from de past. Erik doet daarin uitgebreid verslag van het bezoek van Jaap PAoT, Nap PA1NG, Dick PA2DW en Erik zelf aan het Deense langegolf-radiostation Kalunborg.
 • Dat je voor het DXpeditie-gevoel niet altijd ver van huis hoeft te zijn, bewijst het verhaal van Sjohnie Kloet (PC1TK) over de Nachtexpeditie in Groningen.
 • Het vossenjagen is dit jaar vroeg begonnen. Dick Fijlstra (PA0DFN) vertelt in de rubriek Vossenjagen onder andere over de 2m-vossenjacht op zaterdag 7 januari, bij 10 graden Celsius, in de buurt van Ommen. Meer dan twintig personen doen mee met de “jacht”.
 • In de HF-rubriek onder meer een oproep om vooral mee te doen aan de PACC-contest 2023, van 11 februari 12:00 UTC tot 12 februari 12:00 UTC.
 • En nog veel meer…

VHF en hoger

Een uitgebreid overzicht van de ‘VHF en hoger’-rubriek in Electron vindt u hier.

Linkenpagina

Een selectie van lastig over te typen links uit Electron zijn hier aan te klikken.

Wilt u ook de Electron ontvangen?

Word lid van de VERON en ontvang automatisch elke maand Electron in de bus. Electron hoeft u niet eerst zelf te downloaden en heeft u geen elektronische hulpmiddelen voor nodig om het te lezen. Aanmelden kan sinds 1 juni in de webshop van de Stichting Servicebureau VERON.

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

 • Zelf apparatuur bouwen

  Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

 • Over de wereld zenden

  Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

 • Nieuwe vrienden maken

  Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?