Verslag van de 40e VERON HF-dag van 18 september 2021

VERON HF-dagVoor de eerste keer waren wij te gast in het Hart van Eefde. Dok Zuid in Apeldoorn is niet meer beschikbaar voor bijeenkomsten zoals de VERON HF-dag. Eefde ligt nabij Zutphen in de Achterhoek en is een deelgemeente van de gemeente Lochem.

Opening

Er waren 60 aanwezigen en 5 afmeldingen. Voor iedereen was het fijn om elkaar na twee jaar weer te zien en te spreken. Organisator Jan Stadman PA1TT begon de dag met een introductie van het programma. Waarna onze nieuwe HF Trafficmanager Theo Koning PA1CW de HF-dag officieel opende en de aanwezigen informeerde over IARU- en andere actualiteiten op het gebied van HF.

Presentatie Guido PA0GMM

De eerste presentatie werd verzorgd door Guido van den Berg PA0GMM over “hoe het vroeger was”. Guido vertelde op een zeer luchtige wijze over zijn onvergetelijke ervaringen tijdens zijn solo-DXpedities naar eilanden (eilandjes…) in de Pacific. In die tijd was er nog geen internet om vluchten te boeken en werden timetables (die soms onverwacht gewijzigd werden) van luchtvaartmaatschappijen soms nog op papier geschreven. Guido bleek soms de enige passagier in het vliegtuig te zijn en de transceiver werd vaak in een tasje als handbagage meegenomen. Je kunt het je nu allemaal niet meer voorstellen.

DX Quiz 2021

Enno Korma PF5X, in samenwerking met Dick Grolleman PA3FQA en Ronald Stuij PA3EWP, verzorgden de DX Quiz 2021 waarbij een aantal zeer DX-gedetailleerde vragen gesteld werden. Met behulp van de Kahoot!+ konden alle aanwezigen de stand van de 33 deelnemers aan de DX Quiz exact volgen. De winnaar was Florian van der Wagt PB8DX, die 14 van de 22 vragen goed beantwoordde waarbij ook de snelheid van beantwoording een rol speelde.

Prijsuitreiking

Winnaar Florian van der Wagt PB8DX van de DX Quiz 2021 door Enno Korma PF5X en Jan Stadman PA1TT

Demonstratie Remco PA3FYM

VERON HF-dagNa de lunch konden de aanwezigen kennis maken met een zeer interessante demonstratie over de mogelijkheden van Oscar 100 door Remco den Besten PA3FYM. Er blijkt ook vanuit de groep van (doorgaans fanantieke) HF-gebruikers opvallend veel belangstelling te zijn voor Oscar 100. Remco legde op een duidelijke wijze uit wat ervoor nodig is en hoe een goed werkende installatie kan worden samengesteld, met slechts één schotelantenne, op een balkon of achter de ramen van de huiskamer, gericht op het zuiden. Op deze wijze is het mogelijk om ook bij slechte condities op de HF-banden 24/7 verbindingen te maken in diverse modes. De enige restrictie is het gebied dat Oscar 100 bestrijkt. De satelliet was oorspronkelijk bedoeld voor het doorzenden van beelden van het WK Voetbal 2022, maar dankzij enig “lobbywerk” van goed geïnformeerde radiozendamateurs bij de Es’HailSat satelliet operator is het gelukt om ook voor ons een stukje van de satelliet te mogen gebruiken. Dus niet laten liggen! Bouwpakketten en schotelantennes zijn ruim beschikbaar en inmiddels ook veel kennis bij jullie collega-radiozendamateurs.

 

Presentatie door Ronald PA3EWP

Presentatie door Ronald Stuij PA3EWP over de voorbereidingen voor de DXpeditie naar Swains Island

Ronald PA3EWP begon zijn presentatie met slecht nieuws. Door een noodlottig duikongeval op Madeira is Rob Snieder PA2R (voorheen PA3ERC, PA5ET), lid van de contestgroep PI4COM, om het leven gekomen. De aanwezigen houden een moment stilte.

De reis naar Swains Island (KH8/S, IOTA OC-200) staat gepland voor de lente van 2022. Het W8S team bestaat uit: DL6JGN, DJ9HX, DL6KVA, DL2AMD, PA3EWP, PA4WM, PA9M, PG5M, AG4W en KO8SCA. Zij zullen op alle HF banden actief zijn met de volgende modes: CW, SSB, FT8 en RTTY. QSL via PG5M.

Lezingen

Twee interessante lezingen van Werner Hasemann DJ9KH, die op zeer ludieke wijze zijn ervaringen met ons deelde over zijn DXpedities naar Kosovo. En het vaak zeer onveilige El Salvador.

Bekers

VERON HF-dagVolgens traditie worden tijdens de HF-dag de bekers uitgereikt van de PACC contest, door Marcel Bos PA9M. Dit jaar voor het eerst ook de DigiPACC contest, door Wil van der Laken PA0BWL. Voor de uitreiking vertelde Marcel Bos PA9M over enkele aanpassingen in het reglement voor de PACC contest in 2022. In verband met Covid-19 zijn de bekers van de PA Beker contesten 2020 per post toegezonden. Alle vaantjes moeten inmiddels ook bij de deelnemers aangekomen zijn.

Onze nieuwe PA Beker contestmanager Joop Stakenborg PG4I kon helaas niet aanwezig zijn op de HF-dag evenals Din Hoogma PA0DIN, die al vanaf april 1975 lid is van het VERON HF Trafficbureau namens de VHSC (Radio Telegraphy Very High Speed Club (>40 wpm seinen en nemen).

DX-dinner

Na afloop van het programma van de HF-dag heeft meer dan de helft van de aanwezigen gebruik gemaakt van een smakelijk DX-Dinner. Dat als buffet klaar stond in de gewelven van het Hart van Eefde.

Op alle gebieden was het een buitengewoon geslaagde dag, met een gevarieerd programma op een goed bereikbare locatie met vriendelijk en gastvrij personeel waar wij ons zeer welkom voelden. Na afloop alleen maar positieve reacties. Een dikke TNX!

 

Foto impressie VERON HF-dag