Met een QSL kaart stuur je een persoonlijke bevestiging van de verbinding

Met een QSL kaart stuur je een persoonlijke bevestiging van de verbindingAls radiozendamateurs een radioverbinding gemaakt hebben sturen zij een schriftelijke bevestiging van de verbinding. Luisteramateurs die deze verbinding ontvangen sturen ook schriftelijke bevestigingen maar dan om de ontvangst te bevestigen. Deze schriftelijke bevestiging noemen we een QSL kaart. Luister- en zendamateurs maken ook gebruik van online middelen om verbindingen te bevestigen. Populaire online programma’s zijn onder andere LotW, eQSL, Clublog of het logboek op QRZ.com. Maar een echte QSL kaart is een persoonlijke bevestiging. Opgehangen QSL-kaarten aan de muur leveren vaak interessante vragen op van mensen die de shack bezoeken. En regelmatig heeft de verzender een persoonlijke boodschap aan de QSL kaart toegevoegd. QSL kaarten geven soms ook een indruk van de omgeving waar de radiozendamateur woonachtig is of een blik in de shack.

QSL-kaarten zijn even onderweg

In Nederland verzorgt het Dutch QSL Bureau de verzending en ontvangst van de papieren QSL post. Regionale QSL managers zorgen dat de kaarten die u wilt versturen bij het DQB terecht komen. Het DQB verzamelt de kaarten en verstuurt deze naar de diverse QSL bureaus in de wereld. De door het DQB ontvangen QSL kaarten die voor u bestemd zijn komen weer bij de RQM in de regio terecht. De RQM zorgt dat u de kaarten tijdens een afdelingsavond in ontvangst kunt nemen.  Dit is regelmatig aanleiding voor een goed gesprek met een van de mede radioamateurs. Het blijft altijd spannend wanneer u de bevestiging van uw verbinding krijgt. Soms zijn kaarten wel jaren onderweg.

Ledenonderzoek november 2016

In 2016 is een uitgebreid onderzoek gedaan onder de leden van de VERON. Uit dit onderzoek blijkt dat voor 76,7% van de VERON leden de QSL kaartenservice belangrijk is. Daarom zetten de RQM’s dat allemaal vrijwilligers zijn zich graag voor u in.

Regionaal QSL Managers dag

Een keer per jaar komen de RQM managers en vertegenwoordigers van het DQB bij elkaar. In 2019 zal deze dag plaatsvinden op zaterdag 9 maart. Deze dag meldt het DQB wat er het afgelopen jaar aan QSL post is verzonden en ontvangen. Tevens zijn RQM managers zijn in de gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen en/of ideeën met elkaar te delen. De dag wordt traditioneel afgesloten met een interessante lezing.

Het DQB heeft in 2018 537 kg QSL post ontvangen en naar de RQM’s gestuurd en afgeleverd bij de leden. Vanuit de leden is 632 kg QSL post naar het DQB verstuurd voor verzending.

Ook QSL kaarten versturen?

Stuur ook een persoonlijk bericht en verstuur QSL kaarten. Ga niet wachten tot je een kaart ontvangt, want als beide dit doen stuurt niemand een kaart. Er zijn voldoende aanbieders die uw kaart willen ontwerpen en drukken. Wilt u weten waar een QSL kaart aan moet voldoen? Kijk in de Vademecum op pagina 345 hier wordt het precies uitgelegd.