Noorwegen introduceert 2×1 contest roepletters met LC prefix

Noorwegen introduceert 2x1 contest callsigns met LC prefixEr was al veel langer vraag naar. Maar nu is het de Noorse contesters eindelijk toegestaan om roepletters aan te vragen in het 2×1 formaat. Dus een twee letter prefix en één letter suffix. De “Norwegian Communication Authority” (NCA) heeft dit recentelijk mogelijk gemaakt.


Een paar uitzonderingen daargelaten zijn de 2×1 roepletters gereserveerd voor clubstations. En deze hebben nu ook toestemming om de LN prefix in contests te gebruiken. De nieuwe roepletters zullen de LC prefix combineren met een één-letter suffix. Deze 2×1 roepletters zijn uitsluitend beschikbaar voor Noorse radio amateurs. En ze mogen alleen in contests worden gebruikt. Bovendien moeten ze iedere 5 jaar vernieuwd worden.

De eerste uitgifte van deze nieuwe roepletters vond op 15 april plaats. Dit was tijdens “Norsk Hammeeting 2018“, het grootste HAM radio evenement in Noorwegen. Alle aanvragers moesten vijf roepletters opgeven in volgorde van prioriteit. Enkele roepletters werden door meerdere contesters aangevraagd. En die zijn toegewezen door loting. Alle aanvragers kregen zo een van de door hun gewenste roepletters. Zo zijn 27 nieuwe roepletters bij deze eerste uitgifte bij trotse contesters beland. De resterende roepletters zullen op een “wie het eerst aanvraagt” manier worden uitgegeven.

De “Norsk Radio Relae Liga” (NRRL) heeft de verantwoordelijkheid gekregen om deze contest roepletters te administreren uit naam van de NCA. De NRRL rekent 1000 NOK (ongeveer 103 EUR) administratiekosten bij uitgifte en verlenging. De NCA rekent hetzelfde voor alleen de uitgifte.

We hopen dat de kortere roepletters de QSO aantallen zal opvoeren. En de roepletter “neembaarheid” verbeterd. Zo reduceren we de fouten bij onze contactgegevens uitwisseling.acts. Met vijf en zes karakter lange roepletters voelden Noorse contesters zich wat benadeeld. Maar nu kunnen we op basis van gelijkheid met vele contesters in andere landen strijden. Ons enige probleem is nu nog onze locatie ver in de aurora zone. Maar dat is een uitdaging waar we wel mee moeten leven. ” Dat zegt LB3RE Rag, aanvoerder van het NRRL Contest Committee, met een glimlach. “We zijn erg blij dat deze 2×1 roepletters eindelijk tot stand zijn gekomen. En we hopen dat dit Noorse contesters zal inspireren tot meer activiteit. Teneinde nog meer contesters te rekruteren. ”, zegt LB1GB Bjorn, aanvoerder van de LA Contest Club.

We hopen jullie tegen te komen in vele contests.
73 Frode LA6VQ
NRRL Contest Committee