Google Earth helpt de ionosfeer te bestuderen

De ionosfeer bestuderen in Google Earth

nasaDeze week is er een nieuwe toevoeging aan Google Earth gelanceerd die ons door de ionosfeer laat vliegen. De website van NASA, met de naam ‘NASA’s Explore the Ionosphere (from the safety of your own home) Web Page’, kondigt deze nieuwe tool aan. Door NASA gesubsidieerde onderzoekers hebben een 4-dimensionaal model van de ionosfeer vrijgegeven aan het grote publiek onder de naam ‘Earth Space 4-D’. Het enige wat men nodig heeft, is een computer met Google Earth en een internetverbinding.

Eerst een demonstratie?

“Dit is een opwindende ontwikkeling”, zegt zonne-fysicus Lika Guhathakurta van het NASA-hoofdkwartier in Washington DC. “De ionosfeer is belangrijk voor piloten, zendamateurs, wetenschappers en zelfs soldaten. Met behulp van deze nieuwe 4D-tool kunnen zij de ionosfeer in de gaten houden en bestuderen alsof ze er zelf in zitten”. Op de website van het project is nieuws te vinden en een video-demonstratie waarin de belangrijkste dingen aan bod komen. Vanaf de website is uiteraard het benodigde programma te downloaden en instructies over het gebruik ervan.

Prachtige tool voor de amateur

Om Earth Space 4D te kunnen gebruiken moet eerst Google Earth geïnstalleerd zijn. Beide programma’s zijn overigens gratis. Het programma is nog zo nieuw dat we er nog niet uitgebreid naar hebben kunnen kijken, maar het ziet er uit als een goede aanvulling voor de gereedschapskist van de amateur. Alleen al de functies om de Maximum Useable Frequency (MUF) te kunnen bekijken zijn interessant voor amateurs, en dan hebben we het over de rest nog niet gehad.

Kijk direct op de website van de NASA.