FreeDV-activiteitendagen op 19 en 20 februari 2022

FreeDVOp zaterdag 19 en zondag 20 februari zijn de FreeDV-activiteitendagen op de HF-banden. Het doel van deze dagen is om FreeDV, een digitale spraakmodus, meer onder de aandacht te brengen en er tevens ervaring mee op te doen.

Iedereen met een HF-transceiver en een PC (Windows, MacOS, Linux) kan in principe meedoen. De benodigde opensourcesoftware, inclusief uitgebreide handleiding en testbestanden, is gratis beschikbaar.

FreeDV

FreeDV is een digitale spraakmodus voor de HF-banden die is ontworpen om de beste geluidskwaliteit te bieden onder de verschillende omstandigheden die op HF worden aangetroffen.

Anders dan andere digitale spraakmodi is FreeDV gebaseerd op de opensourcesoftware, ontwikkeld door David Rowe (VK5DGR). Amateurs van over de hele wereld ontwikkelen de software verder. FreeDV is beschikbaar voor Linux, MacOS en het Windows-besturingssysteem.

Om FreeDV meer onder de aandacht te brengen, organiseert Mooner K6AQ de wereldwijde FreeDV-activiteitendagen. De activiteit start op zaterdag 19 februari om 16:00 UTC en duurt tot zondag 20 februari om 15:59 UTC.

Voorgestelde werkfrequenties:

  • 80 meters: 3.625, 3.643 of 3.693 MHz
  • 40 meters: 7.177 MHz
  • 20 meters: 14.236 MHz
  • 17 meters: 18.118 MHz
  • 15 meters: 21.313 MHz
  • 12 meters: 24.933 MHz
  • 10 meters: 28.330 of 28.720 MHz

Eenvoudig zelf meedoen

Je kunt eenvoudig meedoen. Download daartoe het FreeDV-programma  op de FreeDV-webpagina en sluit je computer aan op je transceiver. Configureer vervolgens de software om de juiste geluidskaart en PTT-instellingen te gebruiken.

De nieuwste softwareversie detecteert automatisch de juiste ontvangstmodus, de zendmodus moet daarna nog handmatig ingesteld worden.

Als je FreeDV eerder hebt gebruikt, upgrade dan naar versie 1.6.1 of hoger om te profiteren van nieuwe modi en functies, waaronder de mogelijkheid om je station op de kaart van PSKreporter weer te geven. Dat helpt anderen om je als FreeDV-station te herkennen. Ga daartoe naar de PSKreporter-kaart en selecteer FreeDV als ontvangstmodus.

De nieuwste download bevat ook audiobestanden van de verschillende modi en een zeer uitgebreide handleiding om je te helpen bij het instellen van je station.

Bron: Southgate Amateur Radio News – FreeDV Activity Day