In Electron van november 2021

Op de voorpagina van Electron november 2021

Op de voorpagina van Electron november 2021 Oliver Heaviside, die zonder ooit een universitaire studie te hebben gedaan, uitgroeide van een eenvoudige telegrafist tot een gerespecteerd natuurkundige. Hij werkte de twintig wiskundige formules van Maxwell om naar een veel appetijtelijkere set van slechts vier. Die worden heden ten dage dan ook op alle universiteiten gedoceerd als ‘Maxwells vergelijkingen’. Dat schrijft Pieter-Tjerk de Boer PA3FWM in zijn Technische notities. Daarin bespreekt hij het model van Heaviside voor een lange telegrafiekabel en de consequenties daarvan.

Uitgelicht

Oscar-100 NB-transponder

Ernst Schrama, PA1EJO deelt zijn ervaringen met de Oscar-100 Narrow-Band-transponder. In de drie maanden dat hij nu een permanente antenne thuis heeft staan heeft hij 837 verbindingen kunnen maken, 257 grid squares met 74 unieke DXCC’s die via de HF vaak moeilijk te realiseren zijn. Dat alles met een IC-705 en up- en downconverters.

VS callsign krijgen

Bert van der Meer, PA5BM verhaalt hoe de coronapandemie bij hem leidde tot een Amerikaanse roepnaam (WA5BM).

PI4AA zoekt nieuwe crew

De huidige crew van PI4AA, de verenigingszender van de VERON, heeft beloten dat het tijd is voor vers bloed en nieuwe inzichten. Ze vinden dat de uitzending van december dit jaar de laatste uitzending van de huidige crew moet zijn. Daarom is PI4AA op zoek naar een nieuwe groep enthousiaste mensen die het stokje wil overnemen.

NL-Post

In NL-Post 100 jaar dx. Verder vertelt Thieu, NL-199 hoe je nanospoeltjes kunt meten. Maak je eigen nH-meter!

HF-rubriek

In de HF-rubriek de activiteitenkalender november 2021 en ook een verslag van de 40e VERON HF-dag van 18 september 2021. Voor de eerste keer waren wij te gast in het Hart van Eefde. Dit omdat Dok Zuid in Apeldoorn niet meer beschikbaar is. Verder deel 6 van de huidige DXCC. En uiteraard de VERON-afdelingscompetitie.

VHF en hoger

Jaap, PA0T meldt dat met de 25m-schotel van CAMRAS in Dwingelo weer ATV en DATV ontvangen gaat worden tijdens het BATC Activity Weekend. Dat is op 7 november. Ze ontvangen op 70, 23 en 13 cm en met een beetje geluk ook op 9 en 6cm. Verder de uitslagen van de ATV- en DATV-contest. Hier ook een uitgebreider overzicht van deze rubriek.

Maar ook te lezen in Electron november 2021

 • Ervaringen met OpenWebRX
 • DARES-oefening Solarflare 2021
 • Ontstaan afdeling Amersfoort deel 1
 • Vossenjagen: Drielandentreffen in Maasmechelen DLT
 • Militaire seinsleutels
 • 37e Friese Elfstedencontest
 • Komt u ook?
 • In memoriam
 • Stichting Service Bureau
 • En nog veel meer…

VHF en hoger

Uitgebreide inhoud van de VHF-en-hoger commissie vindt u hier.

Linkenpagina

Een selectie van lastig over te typen linken uit Electron zijn hier aan te klikken.

Wilt u ook de Electron ontvangen?

Word lid van de VERON en ontvang automatisch elke maand Electron in de bus. Electron hoeft u niet eerst zelf te downloaden en heeft u geen elektronische hulpmiddelen voor nodig om het te lezen. Aanmelden kan sinds 1 juni in de webshop van de Stichting Servicebureau VERON.

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

 • Zelf apparatuur bouwen

  Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

 • Over de wereld zenden

  Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

 • Nieuwe vrienden maken

  Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?