In Electron van mei 2022

Electron mei 2022

Op de voorpagina van Electron mei 2022 zijn deelnemers uit diverse landen bijeen in het eventcentrum Koncha Zaspa even ten zuiden van Kiev. Ze hijsen de Oekraïense vlag ter gelegenheid van de opening van de Kiev Spring Competitie (vossenjagen). “Het moment waar we naar terugverlangen.”

Uitgelicht

Gevallen radioamateurs

Radioamateurs offerden hun leven voor onze vrijheid: “Wij herdenken onze dooden.” Eddy Krijger, PA0RSM geeft een overzicht van onder andere de zendgroepen in de tweede wereldoorlog.

RFzero, een multifunctioneel HF- en Arduino-experimenteerplatform

In dit artikel beschrijft Erwin, PE3ES de aanschaf van de RFzero, het eerste gebruik, de onderliggende technologie en het ontwerp, de opties en mogelijkheden. De RFzero, uit Denemarken, is namelijk een zeer interessant HF-ontwikkelingsplatform dat onder meer kan worden gebruikt als zender voor digitale modi.

Mini-oscilloscoop met Arduino Nano

Omdat veel beginnende Arduinogebruikers klagen dat er weinig eenvoudige projecten zijn ditmaal een eenvoudig project van Cor, PA0GTB.

NL-Post

In NL-Post FT8-luisterrapporten, voorjaar in de ether met onder andere TEP (Trans-Equatoriale Propagatie). Maar ook de NLC- en andere luisterwedstrijden.

Vossenjagen

In de rubriek Vossenjagen beschrijft Dick, PA0DFN een nieuwe vierbanden foxOringzendertje. Dit betreft een nieuwe variant op het vierbanden foxOringzendertje uit Electron. Hij is kleiner en ook veel zuiniger!

HF-rubriek

In de HF-rubriek de activiteitenkalender mei 2022 en nieuws van de redacteur Hans Remeeus, PA0Q. De seinsleutel van de maand is deze keer uit de collectie van OM Sander Stel (SK): een UK GPO Double Current Key. Verder resultaten van de PACC-contest 2022. Ook de veranderingen in de DXCC-lijst in 1955,

VHF en hoger

In VHF en Hoger de uitslag van de ATV-contest van maart 2022.

Vademecum 2022

De 17e druk van het Vademecum is uit. Met veel aanvullingen en herzieningen. Onmisbaar in elke shack! Alleen online te bestellen in de VERON-webshop.

Maar ook te lezen in Electron mei 2022

 • Herdenking 2022
 • Een teruggevonden Postuum Erelid
 • Nationale molendag 14 en 15 mei 2022
 • Dag van de Radioamateur 2022
 • Schematheek
 • Komt u ook?
 • In memoriam
 • Stichting Service Bureau
 • En nog veel meer…

VHF en hoger

Uitgebreide inhoud van de VHF-en-hoger commissie vindt u hier.

Linkenpagina

Een selectie van lastig over te typen linken uit Electron zijn hier aan te klikken.

Wilt u ook de Electron ontvangen?

Word lid van de VERON en ontvang automatisch elke maand Electron in de bus. Electron hoeft u niet eerst zelf te downloaden en heeft u geen elektronische hulpmiddelen voor nodig om het te lezen. Aanmelden kan sinds 1 juni in de webshop van de Stichting Servicebureau VERON.

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

 • Zelf apparatuur bouwen

  Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

 • Over de wereld zenden

  Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

 • Nieuwe vrienden maken

  Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?