In Electron van juni 2021

Electron juni 2021

Op de voorpagina van Electron juni 2021

In de rubriek De shack van… kijken we in de shack van een radioamateur. Of je nu luisteramateur, morsefanaat, antenne- of kastjesbouwer, DX’er, programmeur, novice- of full-regi- stratiehouder bent, maakt niet uit. Wat ons bindt is de passie voor radio.

Deze keer de shack van Bert PE1DHR. “Mijn radiovrienden noemen me De Hopeloze Rommelaar. Als je de foto’s ziet snap je waarom.” Toch lukken de dingen meestal prima. Aan de spullen ligt het niet.

Uitgelicht

Interesseonderzoek 2021

In 2021 is het Interesseonderzoek uit 2016 herhaald onder de leden van de VERON. Daarbij hebben 1370 leden de moeite genomen om de enquête in te vullen. Dankzij deze grote betrokkenheid van de VERON-leden is het betrouwbaarheidsniveau van de resultaten 99% met een foutmarge van 3%. Ruim de helft geeft aan regelmatig tot vaak met zelfbouw bezig te zijn. Electron wordt goed gelezen, hoewel de leden daar graag meer over zelfbouw in zouden willen zien. Lees meer over de uitkomsten m.b.t. jeugd en jongeren, afdelingsbijeenkomsten, band- en modegebruik etc. in deze Electron.

VR-speech 2021 Remy Denker

Een in-persoon-Vereningingsraad zat er nog steeds niet in. Daarom was er op 24 april een on-line VR. In dit nummer de toespraak van onze voorzitter. Hij stipt onder andere de gevolgen van de pandemie aan. Maar ook het beleidsplan, VERON 75 jaar en VERON-evenementen. De hele toespraak is ook hier te vinden.

Twee nieuwe Ereleden en een lintje

Sjoerd Ypma, PA0SHY, en Thieu Mandos, NL199, zijn benoemd tot erelid van de VERON wegens hun verdiensten. Sjoerd zet zich al sinds de jaren ’70 actief in, met verschillende functies. Daaronder 20 jaar -tot 2020- als lid van het Hoofdbestuur. Thieu houdt samen met Ruud, NL290, de luistercommisie draaiend. Ook heeft hij zich ingezet in de jeugdcommissie, technische commissie en redactie van de verenigingszender PI4AA. Mans Jansen, PA0MBJ, werd benoemt tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, onder andere vanwege zijn inzet voor de VERON, maar ook voor het Nederlandse Rode Kruis en de Protestantse Gemeente Wageningen.

Vertraging in HF-ontvanger

Klaas Robers, PA0KLS, bouwt een schakeling om de ontvangstvertraging in een HF-ontvanger te meten. tegelijkertijd legt hij uit waar die vertraging vandaan komt, en hoe het komt dat die groter is met een smaller filter.

HF-rubriek

In de HF-rubriek staat Hans Remeeus, PA0Q, stil bij het afscheid van Sjoerd Ypma, PA0SHY, als voorzitter van het HF Traffic Bureau, HF Manager en HB-lid van de VERON. Verder het vervolg van Gus Browning W4BPD (The Coke (Coca Cola) Man) op pad. Daarnaast 73 PACC! Pavel OK2BMA en de VERON afdelingscompetitie.

VHF en hoger

In de VHF-en-hoger-rubriek deze maand low cost QRV op 320 THz met infrarood, door Bert Veuskens, PA0HMV. Renny de Leeuw, PE1ASH, beschrijft uitgebreid zijn zelfgebouwde eindtrap voor de QO-100. ook de verslagen van de DATV-contest op 6m, 2m en 70 cm in april. En uiteraard de uitslagen van de ATV-contest van maart.

Hier ook een uitgebreider overzicht van deze rubriek.

Maar ook te lezen in Electron juni 2021

 • Jagen op luchtvaart-radiobakens (NDB’s)
 • NL-Post met QSL-kaarten en de NLC-Luisterwedstrijden
 • Vossenjagen: training Dijkgatbos
 • Award Forten Buitensluis van EFFORTS
 • Het meten van faseruis
 • Komt u ook?
 • In memoriam
 • Stichting Service Bureau
 • En nog veel meer…

VHF en hoger

Uitgebreide inhoud van de VHF-en-hoger commissie vindt u hier.

Linkenpagina

Een selectie van lastig over te typen linken uit Electron zijn hier aan te klikken.

Wilt u ook de Electron ontvangen?

Word lid van de VERON en ontvang automatisch elke maand Electron in de bus. Electron hoeft u niet eerst zelf te downloaden en heeft u geen elektronische hulpmiddelen voor nodig om het te lezen. Aanmelden kan sinds 1 juni in de webshop van de Stichting Servicebureau VERON.

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

 • Zelf apparatuur bouwen

  Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

 • Over de wereld zenden

  Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

 • Nieuwe vrienden maken

  Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?