In Electron van juli 2021

Electron juli 2021Op de voorpagina van Electron juli 2021

In de Technische notities van PA3FWM laat Pieter-Tjerk de Boer zien hoe je met een 50 Hz lichtnet-frequentiemeter zijbanden zichtbaar kunt maken. Hij gebruikt een seinsleutel om zijbanden van het 50 Hz-signaal aanschouwelijk te maken. Verder gaat hij dieper op het fenomeen zijbanden in en vertelt een vermakelijk stukje historie over de ontdekking van zijbanden.

Uitgelicht

Cyclus 25: sof of super?

De activiteit van onze zon heeft grote invloed op de propagatie van radiogolven, zoals radioamateurs wereldwijd ervaren. Dick van de Berg, PA2DTA legt uit wat er in de zon allemaal gebeurt, wat dat voor invloed heeft op zonnevlekken, het magnetisch veld van de zon en de uitstoot van deeltjes door de zon. Daarna gaat hij dieper in op de voorspelling van de maximum zonnevlekken-activiteit in cyclus 25.

N-herijking

Radioamateurs met een N-registratie moesten er lang op wachten. Maar vanaf vrijdag 18 juni 2021 is het een feit. Radioamateurs met een N-registratie hebben meer frequentieruimte en mogen zenden met extra vermogen. Ook is de minimumleeftijd voor het mogen afleggen van zowel Full als Novice- examen geschrapt.

Square Halo antenne

Jean-Paul Suijs, PA9X, beschrijft de vierkante halo-antenne voor de 10- en 20m-band. Met afmetingen van slechts 2,8 bij 2,8 m past dat beter waar een dipool van 20 meter geen optie is.

HF-ontvangst en WSPR

Jan Simons, PA0SIM, een van de operators van de WebSDR Maasbree, legt uit wat je zoal kan met een webSDR. Zoals het meten van ruisnivo’s, het vergelijken van ontvangst SNR en hoe je daarbij WSPR kunt gebruiken.

HF-rubriek

In de HF-rubriek het Intrepid Spirit Award voor Johannes Hafkenscheid, PA5X. Daarnaast de aankondiging dat PA6HQ weer actief zal zijn tijdens de IARU HF Championship Contest. Ook de uitslagen van de PACCdigi-contest 2021 en de New DX-Century-Club Award.

VHF en hoger

In de VHF-en-hoger-rubriek een voorstel van de commissie hoe om te gaan met FT8 op 2m om congestie te voorkomen. Dan de aankondiging van de VHF/UHF/SHF-contest in het weekend van 3 en 4 juli. Verder weak signals in de 40 MHz-band. Als laatste de uitslagen van de DATV-contest op 6m, 2m en 70 cm in april.

Hier ook een uitgebreider overzicht van deze rubriek.

Maar ook te lezen in Electron juli 2021

 • Douchen zonder storing 2
 • NL-Post met hulp bij knutselen en de luisterwedstrijden
 • Vossenjagen: training Dijkgatbos
 • Flessenzender in beeld
 • F-examens
 • Komt u ook?
 • In memoriam
 • Stichting Service Bureau
 • En nog veel meer…

VHF en hoger

Uitgebreide inhoud van de VHF-en-hoger commissie vindt u hier.

Linkenpagina

Een selectie van lastig over te typen linken uit Electron zijn hier aan te klikken.

Wilt u ook de Electron ontvangen?

Word lid van de VERON en ontvang automatisch elke maand Electron in de bus. Electron hoeft u niet eerst zelf te downloaden en heeft u geen elektronische hulpmiddelen voor nodig om het te lezen. Aanmelden kan sinds 1 juni in de webshop van de Stichting Servicebureau VERON.

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

 • Zelf apparatuur bouwen

  Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

 • Over de wereld zenden

  Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

 • Nieuwe vrienden maken

  Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?