In Electron van januari 2021

Op de voorpagina van Electron januari 2021:

Electron januari 2021

VERON afdeling Leiden doet toch de Elfstedencontest 2020.

De vraag van ‘doen we het wel of doen we het niet’ werd ook voor de Elfstedencontest boven aan het lijstje geplaatst. Je weet het: eigen veiligheid komt als eerste. Op het laatste moment werd er toch besloten om mee te doen. ‘It giet oan’ dit jaar anders dan andere jaren.

De VERON afdeling Leiden besloot om naast de shack nog een mobiele shack te plaatsen: de camper van PA1EJ. In tweetallen en met anderhalve meter afstand werd de zater- dag ervoor de mast overeind gezet en de 80-meterantenne gehesen. Ook werd de rest klaargemaakt voor zondag 22 november.

Uitgelicht

Nieuwjaarsboodschap

Algemeen voorzitter Remy Denker, PA0AGF, wenst alle leden een gelukkig nieuwjaar in zijn nieuwjaarsboodschap. Hij blikt terug op een beladen 2020. Een jaar dat in het teken van het 75-jarig bestaan van de VERON had moeten staan. Op de agenda van het hoofdbestuur stonden de organisatie van de VerenigingsRaad, de Dag van de RadioAmateur, de Regionale Bijeenkomst, een VHF- en HF-dag en als hoogtepunt twee recepties in het kader van het 75-jarig bestaan van de VERON. Dat alles viel enigszins in het water vanwege de coronapandemie en de daaropvolgende maatregelen. Maar er is desondanks veel gebeurd. En ook voor 2021 staat er van alles op stapel.

Enquete EMC-richtlijn

In een online consulatie vraagt de Europese Commissie om uw mening over de EMC-richtlijn. Daarom verzoekt de VERON al haar leden om gebruik te maken van deze gelegenheid om de problemen die wij ondervinden kenbaar te maken aan de Europese Commissie. Hoe? Kijk op: www.veron.nl/nieuws/emcd-consulatie/

Jonge radioamateurs?

Al lang klinkt de roep om jongere zendamateurs in de wereld van zendamateurs. “We hebben meer jeugd nodig! Onze generatie legt het loodje en er is niemand om ze te vervangen! Wat gebeurt er straks met het radioamateurisme?” Het is ook geen nieuw fenomeen. Sean Kutzko, KX9X interviewt Sterling Mann, N0SSC over het betrekken van jongeren bij onze hobby.

NL-post

Deze maand komen een aantal contesten aan bod, onder ander de Christmas Hope Party voor SWL en de Nieuwjaarscontest. Ook een beschrijving van de verschillende gidsen voor SWL’s.

Een WSPR-zender bouwen

Ruud Jongeling, PE2BS/PE7BS bouwt een WSPR-zender in twee delen. In dit nummer deel 1. Basis is een Arduino Nano met een Si5351-oscillator voorzien van een eindtrapje en een laagdoorlaatfilter. Daarnaast is het geheel GPS-gestabiliseerd.

QO-100 smalband net even anders

Wilko Bulte, PA1 WBU, beschrijft hoe hij een zendstation voor de QO-100 geostationaire satelliet gemaakt heeft. Hij gebruikt onder andere een Pluto en een UMTS-eindtrap.

VHF en hoger

Van Renny de Leeuw, PE1ASH, een zelfbouw-eindtrap voor 23-cm met een LDMOSFET, met veel experimenteren met Duroid, vaantjes en hoekjes afsnijden. Maar dan wel 40-50 W op 23 cm. Daarnaast een beschrijving van de milliwattmeter uit FunkAmateur met een AD8318 door Hans Weiss, PA0WYS. Hier een uitgebreider overzicht van deze rubriek.

Maar ook te lezen in Electron januari 2021

 • Gouden Speld Jan Tuithof PD0RDQ
 • Vossenjagen
 • PA4TON stopt met cursusgeven
 • Radiotelescoop Arecibo ingestort
 • HF-Rubriek
 • Komt u ook?
 • In memoriam
 • Stichting Service Bureau
 • En nog veel meer…

VHF en hoger

Uitgebreide inhoud van de VHF-en-hoger commissie vindt u hier.

Linkenpagina

Een selectie van lastig over te typen linken uit Electron zijn hier aan te klikken.

Wilt u ook de Electron ontvangen?

Word lid van de VERON en ontvang automatisch elke maand Electron in de bus. Electron hoeft u niet eerst zelf te downloaden en heeft u geen elektronische hulpmiddelen voor nodig om het te lezen. Aanmelden kan sinds 1 juni in de webshop van de Stichting Servicebureau VERON.

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

 • Zelf apparatuur bouwen

  Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

 • Over de wereld zenden

  Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

 • Nieuwe vrienden maken

  Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?