Electron december 2015

Electron december 2015Op de Electron voorpagina

Jongeren maken verbinding bij de Jonge Onderzoekers te Groningen. Op zondag 3 januari is het de dag waarop vele amateurs jeugd en jongeren achter de transceivers laten plaatsnemen om verbindingen te maken met leeftijdsgenoten. Het is dan ook een ideaal moment om hen in contact te brengen met onze hobby.

Technische notities van PA3FWM

Deze keer wordt het ferriet-resonantiemysterie opgelost en geeft Pieter-Tjerk de Boer de ‘AVR-tester’ onvermoede nieuwe toepassingen. Hij bespreekt de twee-elements middengolfbeam van Lopik en de middengolf in het algemeen, en laat ons tot slot kennismaken met nog een andere speciale regelbare zelfinductie: de vlakke spiraalspoel.

Ombouw van een Kenwood TS-700 naar 4 meter

Sinds 2012 mogen amateurs met een F-registratie gebruik maken van de 4mband. Omdat er voor deze band weinig kant-en-klare transceivers te koop zijn is men aangewezen op zelfbouw of ombouw van een bestaande transceiver. In dit artikel beschrijft Ton Rijnen PA1PXL hoe hij een Kenwood TS-700 heeft omgebouwd voor gebruik op 4m.

Beeldbuishalssteun in 3D geprint

3D-printen biedt nieuwe mogelijkheden voor zelfbouwprojecten. In dit artikel laat Klaas Robers PA0KLS zien hoe je iets eenvoudigs kan ontwerpen en (laten) printen. Als voorbeeld laat hij zien hoe je een ondersteuning voor de beeldbuishals van een SSTV-monitor zo ontwerpt dat hij geprint kan worden door een 3D-printer.

23cm FM repeaterprater

Zelfbouw van een toegankelijke FM-transceiver voor 23cm. Bas de Jong PE1JPD heeft er een kit voor gemaakt.

En verder…

  • Wereldwijd Kidsday zondag 3 januari 2016
  • Gesproken Electron gestopt
  • Radio-amateur noodnet
  • Struikelblokken bij de zendexamens (16)
  • 41ste Landelijke Radio Vlooienmarkt
  • PA70VERON