In Electron van september 2020

Electron september 2020Op de voorpagina van Electron september 2020:
PA6HQ doet verspreid over Nederland mee aan de IARU World Championship Contest 2020

Het was het dit jaar vanwege de coronatoestand niet eenvoudig om alle 12 stations bezet te krijgen. Daardoor moesten multi-operator-stations helaas  afzeggen. Een bonte verzameling aan stations en locaties met dit jaar, dankzij corona, veel locaties waar ‘slechts’ één band/mode werd geactiveerd. Hier Bernard PB7Z en André PA3OES, die er veel zin in hebben.

Uitgelicht

Technische notities van PA3FWM

Is het u ooit opgevallen dat er uit een FM-ontvanger drie verschillend klinkende vormen van ruis kunnen komen? Begin je met een sterke ongemoduleerde draaggolf en laat je die gaandeweg zwakker worden, dan hoor je eerst zwakke witte ruis die gaandeweg sterker wordt; daarna komen daar tikjes bij, steeds meer tot ze samen een geratel vormen, en uiteindelijk vloeien de tikjes zover samen dat het weer als ruis klinkt, maar nu doffer (en veel luider) dan de eerdere witte ruis. In deze aflevering bekijken we hoe dit allemaal komt.

Transceiver uitbreiden met een webSDR als extra ontvanger

Jean-Paul Suijs PA9X breidt zijn transceiver uit met een webSDR. Daardoor heeft hij veel minder last van de QRM in zijn omgeving. Het is wel zaak een goede webSRR te vinden. De webSDR van de Universiteit Twente behoort ongetwijfeld tot de betere met uitzonderlijk goede ontvangst op HF. Met het programma CATSync zorgt hij ervoor dat de transceiver en de webSDR gesynchroniseerd blijven.

De shack van Laurens Sierdsma PD9X

In de rubriek “De shack van” deze keer het verhaal achter de mobiele shack van Laurens Sierdsma PD9X. Laurens werkt op (korte) afstand met zijn mobiele shack, een caravan in de boerderij van zijn ouders. “Momenteel gebruik ik een Flexradio 6400. Dit is een SDR HF+6-transceiver die uitermate geschikt is voor remote bediening over internet. Het laatste jaar heb ik veel tijd gestoken in het automatiseren van het station. De transceiver bedien ik thuis met de Maestro (bedieningsconsole). Ook stuur ik de antennes en rotor op afstand aan. Het hele station is te bedienen via mijn iPhone of iPad, ik kan QSO’s maken in alle modes overal en wanneer ik wil.”

NL-post

In deze rubriek dit keer onder andere “Aan de slag met luisteren”, hoe Henk Mulder, NL-8272, PD3H luister- en zendamateur werd. “Leuke anekdote is dat op een gegeven moment PA0KHS 25 jaar bij de zaak was en alle zend- en luisteramateurs die daar ook werkzaam waren op een groepsfoto moesten. Nou dat was wat, waren we toch met ongeveer 60 personen op de foto want zo’n beetje de halve VERON-afdeling Nijmegen was werk- zaam bij dat bedrijf, dat bekend staan om zijn lampen.”

Wat is SINAD?

Jacob Reiding, PE2CJ legt uit wat SINAD nu precies is. SINAD staat voor Signal to Noise And Distortion en betekent vrij vertaald ‘verhouding van signaal tot ruis en vervorming’. De SINAD-waarde geeft de prestatie aan van de ontvangstgevoeligheid én de audiokwaliteit. Ze geeft aan hoe goed de ontvanger en het audiocircuit presteren. Maar hoe test je dat? Lees verder in Electron.

PC19STAYSAFE

Hans PA7HPH doet verslag van een bijzonder evenement met een bijzondere call tijdens de lockdown.

Maar ook te lezen in Electron september 2020

  • Schakelen in je browser, de Raspberry Pi als relaisschakelaar
  • Andere tijdschriften – zelfbouw halo voor 4 en 6 m
  • De 42e Ballonvossenjacht op 20 september gaat door!
  • Een buitenevenement, hoe doe je dat?
  • Radiocontact ISS
  • NL-Post, o.a. Dick, NL-671, PA2DTA die vertelt over zelfbouw
  • HF-Rubriek
  • VHF en Hoger
  • In memoriam
  • Komt u ook?
  • En nog veel meer…

VHF en hoger

Uitgebreide inhoud van de VHF-en-hoger commissie vindt u hier.

Linkenpagina

Een selectie van lastig over te typen linken uit Electron zijn hier aan te klikken.

Wilt u ook de Electron ontvangen?

Word lid van de VERON en ontvang automatisch elke maand Electron in de bus. Electron hoeft u niet eerst zelf te downloaden en heeft u geen elektronische hulpmiddelen voor nodig om het te lezen. Aanmelden kan sinds 1 juni in de webshop van de Stichting Servicebureau VERON.

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

  • Zelf apparatuur bouwen

    Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

  • Over de wereld zenden

    Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

  • Nieuwe vrienden maken

    Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?