Electron jaargang 2017 – Bijlagen en previews

In onderstaand overzicht zijn alle bijlagen bij Electron jaargang 2017 terug te vinden. Voor het gemak inclusief een link naar de “preview” en een fotootje van de voorkant. Bijlagen en previews van eerdere jaargangen zijn hier te vinden.


Electron januari 2017Electron januari 2017


Electron februari 2017


Electron maart 2017


Electron april 2017


Electron mei 2017


Electron juni 2017Electron juni 2017


Electron juli 2017Electron juli 2017


Electron augustus 2017Electron augustus 2017


Electron september 2017


Electron oktober 2017


Electron november 2017

 • Preview
 • Overzicht VHF en hoger rubriek
 • Websites genoemd in artikel ‘IJkbron met behulp van gps – deel 2’
 • Materiaal en informatie over het artikel “Amerikaanse klok op Europese stroom” van Klaas Robers (PA0KLS) op pagina 486. Het is een artikel over het opwekken van een schone en nauwkeurige 60 Hz sinus golfvorm. Deze was nodig om een synchroon uurwerk, ontworpen voor de Amerikaanse markt, netjes op tijd te laten lopen. Klik hier om het artikel uit Electron als .pdf te lezen.  Om de in deze schakeling gebruikte microcontroller PIC12F683 te kunnen programmeren hebt u de gebruikte machinetaal-code nodig. Klik hier om daarvan een .zip-file down te loaden. U vindt daarin:…
  • een HEX-file: 60Hz sinewave bitstream.HEX. Dit is de machinetaal-code waarmee de PIC direct geprogrammeerd kan worden. Op het internet zijn enige simpele programmers hiervoor te vinden. Als u iemand kent die al zo’n programmer heeft kunt u ook hem vragen een PIC12F683 voor u te programmeren met de code in deze HEX-file.
  • de SOURCE-file: 60Hz sinewave bitstream.asm. Deze tekstfile kunt u met elke simpele teksteditor lezen om te zien hoe het programma in elkaar zit. Eventueel kunt u de file veranderen als u weet wat u doet. Daarna moet u hem assembleren, bijv. met MPASM. Daarmee krijgt u uw eigen nieuwe versie van bovenstaande HEX-file.
  • een LIST-file: 60Hz sinewave bitstream.lst. Dit is ook weer een tekstfile, waarin zowel de machinetaal als de sourcecode netjes pagina voor pagina bij elkaar gezet zijn. Dit is output van de assembler en is te zien als documentatie van het programma.Deze file is het waard om even uit te printen.
  • een INCLUDE-file: p12f683.inc. Dit is een tekstfile die ook zó op het internet staat. Hierin staan alle specifieke dingen, bijv. adressen, die voor het genereren (assembleren met MPASM) van de machine-code voor een PIC12F386 nodig kunnen zijn. In het begin van de source-file, zie hierboven, staat deze file ook genoemd om als het ware in te voegen (= include) in de source-tekst.

Electron december 2017