WIA herdenkt met ANZAC 100 de landing op Gallipoli

100 jaar geleden landde ANZAC in Turkije

WIA herdenkt met ANZAC 100 de landing op GallipoliMet nog maar vier weken te gaan is het Wireless Institute of Australia (WIA) druk bezig om het “ANZAC 100” programma uit te rollen. ANZAC staat voor “Australian and New Zealand Army Corps“. Via deze weg wordt dan ook dit bijzondere evenement onder de aandacht gebracht van alle IARU leden wereldwijd.

De grote herdenking is op 25 april 2015. Op deze dag, precies 100 jaar geleden, zijn de Australische en Nieuw-Zeelandse militaire troepen geland op Gallipoli in Turkije, waarmee beide landen betrokken werden bij de Eerste Wereldoorlog.

De 100-jarige ANZAC herdenking is een mijlpaal van speciale betekenis voor alle Australiërs.

De eerste wereld oorlog vormde Australië en Nieuw-Zeeland als volk en als natie. Tijdens de ANZAC activiteiten herdenken we niet alleen de originele ANZAC’s die bij Gallipoli en het Westelijk Front dienden, maar herdenken we meer dan een eeuw militaire dienst door Australische militairen (m/v).

Het programma met activiteiten rond de herdenking is er op gericht op iedereen in de gelegenheid te stellen om de militairen, met inbegrip van de meer dan 102.000 die het hoogste offer hebben gebracht, alle eer te bewijzen.

De herdenking moedigt alle radioamateurs aan om stil te staan bij de betrokkenheid van Australië en Nieuw-Zeeland bij de eerste wereld oorlog en de effecten ervan op de natie.

Verspreid over heel Australië zullen er 8 verschillende ANZAC roepnaam achtervoegsels geactiveerd worden op beide dagen. Daarnaast zullen tientallen radio-amateurs hun reguliere VK voorvoegsel door AX vervangen op beide 25 en 26 april 2015.

De WIA organiseert dit samen met IARU lid-verenigingen in Nieuw-Zeeland, Turkije en elders.

Er is een ANZAC Century Award beschikbaar. Voor alle details over “ANZAC 100” kunt u terecht op de www.wia.org.au website.

Jim Linton VK3PC