PI4BOZ activeert De Oude Molen in Oudemolen

Windmills on the air 2018 bij PI4BOZWindmolen De Oude Molen in Oudemolen

Tijdens het molenweekend 2018 is PI4BOZ met een team zendamateurs weer actief op zaterdag 12 mei en zondag 13 mei 2018 vanuit de windmolen ,,De Oude Molen” te Oudemolen.
Ze komen uit met de call PI4BOZ/p.
Ze zijn actief op de 2 meter en HF op diverse banden. Ook geven ze een digitale molenaward uit.

Windmills on the air wordt gehouden tijdens het Nederlandse Molenweekend. Dit is een nationaal evenement waarbij molens en gemalen opengesteld zijn voor bezichtiging. Tijdens deze openstelling wordt er dan ook een zendstation geactiveerd om contacten te leggen met andere molens, en met andere zendamateurs.

Kijk voor meer informatie hierover op de QRZ.com pagina van PI4BOZ.

Gratis bezoeken:

Tijdens het molenweekend is de molen gratis te bezichtigen op beide dagen van het molenweekend van 09.00 uur tot 16.00 uur.

De Oude Molen is een windmolen aan de Oudemolensedijk 16 in Oudemolen (gemeente Moerdijk). Het is een ronde stenen stellingmolen die als korenmolen is ingericht. De Oude Molen heeft tot in de jaren zestig van de 20e eeuw gedraaid. In het begin van de jaren zestig van de 20e eeuw zou de molen worden gerestaureerd, maar die plannen zijn door geldgebrek niet doorgegaan; in 1966 werd zelfs een sloopvergunning verleend. De molen werd in 1967 onttakeld en pas in 2000, toen de molen werd ondergebracht in een stichting, kwam verbetering in de situatie: in 2002 werd begonnen met het werk, dat tot 2008 zou duren. Bij de onttakeling waren alle nog bruikbare delen van het gaande werk verwijderd om elders hergebruikt te worden. Bij de restauratie zijn daar waar mogelijk zo veel mogelijk originele onderdelen gebruikt. Het bovenwiel is een exacte kopie van het origineel, dat in een andere molen was geplaatst.