PI2NOS repeater wordt ook ‘Bovenregionaal’

Blije PI2NOS crew ontvangt bovenregionale status!

Na lang wachten kan de Stichting Scoop Hobbyfonds eindelijk het prachtige nieuws naar buiten brengen dat PI2NOS vanaf vandaag vergund is als bovenregionaal relaisstation. De aankondiging hieromtrent hebben ze al enige tijd geleden kunnen doen dankzij de mondelinge toezegging die zij reeds in december ontving van het Agentschap Telecom. Verschillende parameters moesten echter nog worden afgestemd maar nu is het dan toch eindelijk zover.

De vergunning van PI2NOS als bovenregionaal relaisstation betekent dat één van de oudste 70cm repeaters in Nederland haar vleugels uitslaat en in de toekomst een (nog) groter dekkingsgebied zal verzorgen. Hiervoor gaat gebruik gemaakt worden van een zogenoemd single-frequency netwerk waarbij meerdere ontvangers en zenders op gelijke frequentie met elkaar gekoppeld zullen worden.

Wat gaat er nu de komende tijd gebeuren? Voor de gebruikers vooralsnog niet veel; Op de achtergrond wordt echter hard gewerkt aan het samenstellen en optimaliseren van een nieuw repeatersysteem. Dit betekent dat op termijn de oude NOS na meer dan 25 jaar trouwe dienst met pensioen gaat. Deze wordt vervangen door een moderne oplossing die geschikt is voor co-channeling. De Stichting Scoop Hobbyfonds heeft hiertoe een aantal professionele base-station repeaters verworven samen met verdere benodigde apparatuur zoals GPS receivers, controllers etc.

Een eerste systeem wordt nu samengesteld om de huidige repeater te gaan vervangen. Het is de bedoeling dat dit in enkele weken plaatsvindt en na de ingebruikname is het systeem zodanig van opzet dat extra RX/TX combinaties op andere locaties kunnen worden toegevoegd. Dit gaat met de nodige experimenten gepaard waarover we op www.hobbyscoop.nl zullen berichten. Op de homepage is hiertoe een “instant update” zichtbaar waarop de repeater details steeds terug te vinden zijn zodat verwarring en speculatie voorkomen wordt.

(Bron: Stichting Scoop Hobbyfonds)