PA-beker contest geplaagd door slechte condities

PA-beker contest geplaagd door slechte conditiesWie afgelopen keer meedeed aan de PA-beker contest, moet het zijn opgevallen dat de condities op 7 MHz ronduit belabberd waren. Zo hoorde ik zelf op een enkel lokaal station op 40 m, weinig spektakel.

Eigenlijk merk je het op alle HF banden

Dat de condities zo slecht waren heeft natuurlijk alles te maken met de minimale zonneactiviteit. Zonnevlekken zijn al een tijdje niet meer gezien en die zijn toch echt nodig voor spetterende propagatie op HF. Eigenlijk merk je het op alle HF banden. Het is allemaal een stuk minder dan zo’n 4 jaar geleden toen we een zonnevlekkenmaximum beleefden. Toch had ik hoop dat de condities net voldoende zouden zijn om NVIS propagatie op 40 m mogelijk te maken, maar helaas…

Geen Nederlander te horen

Zelf had ik besloten dit jaar niet aan de SSB-contest van zondag deel te nemen, maar wel om af en toe eens te luisteren. Het viel meteen op dat op 40 m slechts een enkel lokaal station, via de grondgolf, te horen was. Omdat de lokale QRM op 40 m hier behoorlijk is, ook maar even op de Nederlandse WebSDR’s geluisterd, maar geen Nederlander te horen. Ik heb toen maar even een paar keer naar 80 m gedraaid en daar hadden zich de meeste amateurs zich inmiddels verschanst. Jammer, want niet iedereen heeft antennes voor 80 m. Voor de N-amateurs helemaal een domper, want 80 m is voor hen verboden terrein.

Metingen bekijken van de dichtstbijzijnde ionosonde

Ik ben toen maar eens gaan kijken naar de metingen van de dichtstbijzijnde ionosonde, die van Dourbes in België. Deze sonde stuurt over het gehele HF spectrum een radiosignaal loodrecht de lucht in (je hoort zo’n signaal op de band weleens voorbij komen als een soort “tjoep” geluid). Een antenne een stukje verderop is gekoppeld aan de ionosonde en ontvangt het omlaag gereflecteerde signaal. Uit de meting van dat signaal kan de kritische frequentie van de F2-laag (foF2), de maximaal bruikbare frequentie (MUF) en de hoogte van de lagen in de ionosfeer (E, Es, F1 en F2) bepaald worden

7 MHz signalen rechtstreeks het heelal in

Zo’n meting aan de ionosfeer wordt verwerkt in een ionogram. In het ionogram van 10.00 UTC op de bewuste zondag van de PA-beker contest, is duidelijk te zien dat de kritische frequentie met 4,900 MHz bedroevend laag lag. Dat houdt in dat NVIS propagatie binnen Nederland onder 4,900 MHz, niet tot nauwelijks bruikbaar was, laat staan op 7 MHz. In het ionogram heb ik een paarse lijn verticaal gelegd op 4,900 MHz. Je ziet duidelijk dat alle 7 MHz signalen die loodrecht de ionosfeer in gingen, rechtstreeks het heelal zijn in gegaan, zonder ook maar iets van een andere Nederlandse antenne gezien te hebben.

Ionogram digisonde Dourbes

Ionogram digisonde Dourbes (België) op 12 november 10.00 UTC.

Flinke pech

Dat was wel flinke pech voor allen die zich zo verheugd hadden op een feestje op 40 m. Kijk ik vooruit naar 2018, dan zal het qua condities toch echt niet veel beter zijn. Maar ook de ionosfeer is wispelturig,  dus hopelijk dat de PA-beker 2018 ons betere condities gaat brengen.

73

Jean-Paul Suijs PA9X