In Electron van september 2022

Electron september 2022

Electron september 2022 is inmiddels weer bij alle VERON leden de brievenbus in geschoven. Met een prachtige AVO buizentester type Mark IV op de voorzijde. Zo’n instrument misstaat niet in ieders shack.

Uitgelicht

DvdRA 60 jaar

René Plug PA3ECL, de voorzitter van de evenementencommissie deelt me, dat de zestigste Dag voor de RadioAmateur plaats vindt op zaterdag 29 oktober in de IJsselhallen in Zwolle. Kaartjes kopen gaat dit jaar op een andere manier, namelijk digitaal. Daardoor worden de wachtrijen een stuk korter of kunnen bezoekers zo doorlopen. Kaartjes kopen vanaf 15 september in de webshop van de VERON.

Lezing Koude Oorlog op DvdRA

Op de Dag van de RadioAmateur, DvdRA kunnen bezoekers een lezing bijwonen over wat er ruim drie decennia geleden tot een abrupt einde kwam; de Koude Oorlog. Met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie (1991) verdwijnt ook de herinnering aan een tijdperk dat voornamelijk in het teken stond van de constante dreiging van een alomvattende nucleaire oorlog.

Luisterpost Gorinchem

In het weekend van 22 en 23 oktober staan we landelijk stil bij de Koude Oorlog. Dan is het namelijk zestig jaar geleden dat de Cubacrisis uitbrak: een van de zorgelijkste momenten in die periode. Ter gelegenheid daarvan komen zendstations door het hele land in de lucht. Het zijn er intussen achttien en hun aantal groeit. Een van de deelnemende stations is minimuseum de Luisterpost in Gorinchem.

Antennerotor deel 1

Veel amateurs zijn in het bezit van een antennerotor, oorspronkelijk gemaakt voor FM-omroep- en tv-antennes. Deze rotors zijn vaak in gebruik als rotor voor hun VHF- en UHF-antennes, maar zijn ook sterk genoeg om lichte HF-dipolen of -beams te dragen. Al jaren gebruikt Harm Paas PA0HPG een rotor van het fabrikaat Stolle voor zijn vijfbands Hexbeam-antenne.

NL-post

Ik, Dick NL671, heb al enige tijd wat lege plekken in mijn shack omdat ik, volgens mijn XYL eindelijk verstandig geworden, wat radiospullen van eigenaar heb laten veranderen. Sinds de laatste grote storm staat mijn antennemast ingedraaid te wachten op restauratie van diverse draadantennes. Alle vallen zijn kapot.

Podcast ISS

In aflevering 251 van NASA’s ‘Houston We Have a Podcast’, beschrijft Courtney Black amateurradio in de ruimte, en vooral het bemande ruimtestation ISS. Het educatieprogramma daar omheen verbindt astronauten met mensen over de hele wereld.

Forten on the air ’22

De 36e editie van de Open Monumentendag 2022 met, traditiegetrouw, in het verlengde daarvan ‘Forten on the Air’ vindt plaats op 10 en 11 september aanstaande. Ook Fort Buitensluis doet mee en roept andere groepen op ook aan het weekend mee te doen.

F en N naar CBR

Agentschap Telecom draagt zijn examentaken definitief over aan het CBR. Vanaf 1 juli 2023 doen kandidaten hun theorieexamens dan ook bij het CBR. Dit geldt voor zowel de maritieme examens (Basiscertificaat en Marcom A en B) als voor de zendamateur-examens (Novice en Full). Een deel daarvan vindt digitaal plaats.

Maar ook te lezen in Electron september 2022

 • Nieuwe cursussen voor de registratie als radiozendamateur
 • Help PI4AA!
 • DRCO
 • Geautomatiseerd meten
 • KAR-markt
 • Vossenjagen
 • Prijs Jan Stadman PA1TT
 • AT legt uit
 • HF-rubriek
 • MOSFET-sourcevolger
 • En nog veel meer…

VHF en hoger

Uitgebreide inhoud van de VHF-en-hoger commissie vindt u hier.

Linkenpagina

Een selectie van lastig over te typen linken uit Electron zijn hier aan te klikken.

Wilt u ook de Electron ontvangen?

Word lid van de VERON en ontvang automatisch elke maand Electron in de bus. Electron hoeft u niet eerst zelf te downloaden en heeft u geen elektronische hulpmiddelen voor nodig om het te lezen. Aanmelden kan sinds 1 juni in de webshop van de Stichting Servicebureau VERON.

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

 • Zelf apparatuur bouwen

  Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

 • Over de wereld zenden

  Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

 • Nieuwe vrienden maken

  Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?