In Electron van oktober 2020

Electron oktober 2020Op de voorpagina van Electron oktober 2020:
75 jaar VERON

De VERON is jarig! Het is dit jaar alweer 75 jaar geleden dat de VERON werd opgericht. In deze speciale verjaardagseditie terugblikken, felicitaties en vooruitblikken. Een extra dik nummer waaruit blijkt dat radioamateurisme nog springlevend is!

Uitgelicht

Voorwoord door Remy Denker

Remy, PA0AGF feliciteert ons met het 75-jarig bestaan van de VERON. In zijn voorwoord gaat hij in op de oprichting van de VERON, vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Daarna neemt hij ons mee in de ontwikkeling van de VERON tot de vereniging die het nu is. In de woorden van Remy: “Dat komt omdat u, als lid van de VERON, uw tijd als vrijwilliger ter beschikking stelt met als motivatie dat u het bestaan van de VERON een warm hart toedraagt. Er is onder de leden een ongekend groot draagvlak om de vereniging te steunen.

Felicitaties van VRZA, IARU, NVHR , UBA, SARL en VFDB

Bij een verjaardag horen feliciaties. Zo word de VERON gefeliciteerd door zustervereniging VRZA, door de IARU World Wide en de IARU regio 1. Ook de Nederlandse Vereniging voor de Historie van de Radio (VNVHR) feliciteert VERON. Evenals de Belgische UBA, de Zuid-Afrikaanse SARL en de Duitse VFDB.

Afdelingen

Verschillende afdelingen kijken terug op de laatste 25 jaar sinds het 50-jarig bestaan van de VERON. Onder andere de afdelingen Leiden, Twente, Amstelveen, Westfriesland en Dordrecht. Maar daarnaast ook de afdelingen Midden-Noord- en Midden-Limburg, Voorne-Putten en Breda. Het zijn mooie verslagen van bloeiende afdelingen. Want samen dingen doen is een belangrijk aspect van onze hobby. En in onze afdelingen gebeurt dat.

NL-post

Ook NL-post kijkt terug op de de afgelopen 25 jaar. Zoals Thieu Mandos NL199 / PA0M het verwoordt: “Verkennen van nieuwe mogelijkheden in het amateurisme kun je een leven lang blijven doen. Zo is het aantal digitale modes de afgelopen decennia sterk toegenomen en met de PC ook voor luisteramateurs toegankelijk. Na Packet, PSK, WSJT veroorzaakte FT8 een explosieve groei van weak-signal modes. Een bijzonder welkome uitbreiding tijdens dit zonnevlekkenminimum. Hierdoor zijn ook de nieuwe HF- en LF- banden waar weinig of geen phone gebruikt wordt interessant voor de NL om te beluisteren. Digi- modes decoderen is immers binnen ieders bereik.”

DNAT

Sinds 1969 worden er Duits-Nederlandse Amateurfunker Tage gehouden waarbij de VERON ook reeds zeer lang zijn medewerking heeft verleend. Vele VERON-leden kwamen van heinde en verre om hun tent op te zetten op de camping of deel te nemen aan de festiviteiten. Ook DNAT feliciteert de VERON met haar 75-jarig bestaan.

AMROH elektron

AMROH publiceerde in de jaren dertig van de vorige eeuw een serie bouwboekjes. In dit artikel de germanium-kristalontvanger Elektron uit een van die bouwboekjes. Inclusief materiaallijst, foto’s, schema en de bouwbeschrijving.

Maar ook te lezen in Electron oktober 2020

 • DARES en VERON
 • 75 jaar vrijheid, 75 jaar VERON
 • Trafficbureau 1995-2020
 • Evenementen bij de VERON
 • 25 jaar ICT-commissie
 • Electron van en voor leden
 • DIP-AMP van PA0RIG
 • HF-Rubriek
 • VHF-commissie
 • In memoriam
 • Stichting Service Bureau
 • En nog veel meer…

VHF en hoger

Uitgebreide inhoud van de VHF-en-hoger commissie vindt u hier.

Linkenpagina

Een selectie van lastig over te typen linken uit Electron zijn hier aan te klikken.

Wilt u ook de Electron ontvangen?

Word lid van de VERON en ontvang automatisch elke maand Electron in de bus. Electron hoeft u niet eerst zelf te downloaden en heeft u geen elektronische hulpmiddelen voor nodig om het te lezen. Aanmelden kan sinds 1 juni in de webshop van de Stichting Servicebureau VERON.

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

 • Zelf apparatuur bouwen

  Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

 • Over de wereld zenden

  Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

 • Nieuwe vrienden maken

  Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?