In Electron van maart 2020

Electron maart 2020Op de voorpagina van Electron maart 2020: De aanleg van zonnepanelen op het dak van Arend Heiman PE1AUV.

De redactie van Electron wilt heel graag gehoor geven aan het verzoek om meer (eenvoudige) zelfbouwprojecten te plaatsen. Electron is er voor maar wordt vooral gemaakt door de leden. Stuur daarom uw zelfbouwproject of experiment in naar electron@veron.nl. Heeft u moeite om hetgeen gebouwd op drukwerk te omschrijven? Geen nood, de redactie helpt u daar graag bij.

Gratis Electron jaargang 2019 voor leden

Vanaf 1 maart is Electron jaargang 2019 door leden gratis downloadbaar via webshop.veron.nl. Kijk op pagina 142 hoe dit in zijn werk gaat. Ook niet leden kunnen de jaargang downloaden maar betalen de prijs van € 15,00. Ook gratis Electron downloaden? Word lid van de VERON.

Uitgelicht

Technische notities van PA3FWM

Deze keer komen meerdere kleine onderwerpen aan de orde. Zo is te lezen dat een zakje met 0 ohm SMD-weerstanden een tolerantie hebben van 5%. Ook komt de Chinese maansatelliet DSLWP-2, bekend om zijn mooie foto’s van de aarde en maan. Maar er was ook een HF-ontvanger aan boord, zijn primaire missie. Toen de natuurkundige V.A. Bailey in de jaren 30 rekende aanhet Luxemburgeffect, realiseerde hij zich dat dit effect rond 1,4 MHz nog veel sterker zou moeten zijn, en heeft hij daar een opmerkelijke toepassing voor bedacht. Lees hierover en meer in Electron van maart 2020.

CGR weekend Dennenheul

Ook dit jaar mochten de commissieleden van de CGR weer een weekend organiseren voor gehandicapte VERON-leden. Dit zijn leden die in het verleden onder begeleiding een cursus zendamateurs en een aangepast (mondeling) examen hebben gedaan. Dat gebeurde in het Congrescentrum Dennenheul in Ermelo. Lees hier alles op pagina 108.

Radiospectrum onder vuur

Het frequentiespectrum dat radioamateurs mogen gebruiken ligt onder vuur. Commerciële telecomaanbieders willen meer spectrum voor 5G, defensie heeft meer spectrum nodig, ruimtevaart en satellietverkeer vraagt meer spectrum, maar spectrum is eindig. Hoe zorgen wij dan dat er nog iets overblijft voor zendamateurs? In dit artikel legt Erwin van der Linden PE1CUP, uit wat de IARU doet om ons spectrum te behouden.

Zelfbouwgereedschap

In dit artikel legt Thieu NL-199 uit hoe je van eenvoudige onderdelen een handig stukje gereedschap kunt maken voor in de hobbykamer. Lees hoe je een handige dipmeter maakt en ook hoe deze werkt.

Zonnepanelen zonder storing

Begin mei 2019 nam Arend Heitman PE1AUV de PV-installatie (zonnepanelen) met als omvormer een SMA Sunny Tripower 6.0 met WiFi in gebruik. Tot nu toe kon hij geen enkele storing ontdekken, op zowel de HF- als de 6m-band. Een PV-installatie hoeft dus geen storing van radio-ontvangst door zendamateurs te veroorzaken. Daaraan ging wel een proces vooraf.

En verder in Electron maart 2020

  • Chaos in microfoonaansluitingen
  • Vossenjagen
  • Gouden Speld PA0LWJ en PE0ALM
  • SSTV-beelden vanuit het ISS
  • ‘Barreltocht’ naar Alpen
  • Noodcommunicatie
  • NL-Post
  • HF-Rubriek
  • VHF en Hoger
  • In memoriam
  • Komt u ook?
  • En nog veel meer…

VHF en hoger

Uitgebreide inhoud van de VHF-en-hoger commissie vindt u hier.

Linkenpagina

Een selectie van lastig over te typen linken uit Electron zijn hier aan te klikken.

Wilt u ook de Electron ontvangen?

Word lid van de VERON en ontvang automatisch elke maand Electron in de bus. Vul ons online aanmeldingsformulier in.

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

  • Zelf apparatuur bouwen

    Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

  • Over de wereld zenden

    Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

  • Nieuwe vrienden maken

    Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?