In Electron van juli 2023

Binnenkort valt Electron van juli 2023 op de mat. In deze uitgave lees je onder andere over:

 • Klasse E-versterker
 • Magloop-antenne met Leidsche Fles-afstemcondensator
 • Webredactie www.veron.nl zoekt dringend versterking! Meld je aan via: webredactie@veron.nl
 • Alexandersondag 2023
 • Helmondse Radiomarkt 16 september 2023
 • Zomerkampronde JOTA

Lees hier een korte vooruitblik.

De verkeerstoren van het oude vliegveld Ypenburg,
nu middenin de gelijknamige nieuwbouwwijk. Uit: van toren naar kelder.

Uitgelicht

Van toren naar kelder

Verkeerstoren met horeca

In de kelders van de hoogbouw van de Faculteit EWI (Electrotechniek, Wiskunde en Informatica) in Delft, onderdeel van de Technische Universiteit Delft (TU Delft), bevindt zich een uitgebreide verzameling van technische objecten. Op 2500 m2 vind je zo’n 200.000 objecten, van klein tot groot, met veel interessante dingen voor radioamateurs.
Een groep belangstellenden bezocht de verzameling op 15 mei. Daarvoor brachten ze een bezoek aan de toren van het oude vliegveld Ypenburg, dat met apparatuur en al in oude luister is hersteld.

De EWI Studieverzameling ontstond in 1969 toen de faculteit EWI verhuisde van het oude gebouw aan de Kanaalweg naar het huidige gebouw aan de Mekelweg. Inmiddels is dit gebouw, het hoogste op de campus, ook een rijksmonument. In 2018 dreigde het ten prooi te vallen aan de sloophamer, maar na vele protesten ging dat plan niet door. En dat betekent ook zekerheid voor de Studieverzameling.
Hoe de apparaten in de kelder terechtkwamen is een verhaal op zich. In 1969 was het gebouw hypermodern en diende daarom uitsluitend state-of-the-art-apparatuur te bevatten, zo vond men. En dus werd vrijwel de hele inventaris uit het oude gebouw afgedankt. Gelukkig waren er toen ook mensen die inzagen wat er bewaard moest blijven. Dat ging niet zonder slag of stoot, maar vrijwel alles kon uiteindelijk worden gered.

Update Journaal-logprogramma

Sinds het 75-jarig bestaan van de VERON kun je op de site bij ‘Software’ het logprogramma Journaal ophalen. Dat programma heeft nu een grote upgrade ondergaan met veel nieuwe functies en gebruiksmogelijkheden. Het Journaal is in principe een logboek, maar kan door deze grote upgrade voor aanzienlijk meer HAM-toepassingen worden gebruikt.

Geschiedenis

In 1992 werd begonnen met het maken ven een log voor de Nederlandse contest PACC. Bijna elk jaar kwam er een upgrade naar de stand van de technische mogelijkheden. Daardoor is het PACC-logprogramma nu nog actueel en maken veel deelnemers er gebruik van. In 2011 kwam er een logprogramma bij voor de PA-bekercontest volgens hetzelfde concept: doelmatig en eenvoudig in gebruik.Dankzij deze VERON-programma’s kan iedereen nu meedoen met de contesten en eenvoudig een log insturen. Nu hoeven de contestmanagers niet meer te klagen dat de ingezonden logs niet altijd het juiste formaat hebben. Ze leveren echt een onberispelijk Cabrillo-log.

Maar ook te lezen in Electron juli 2023

Erik Klein PH4CK (rechts) ontvangt de Gouden Speld uit handen van VERON-voorzitter Remy Denker PA0AGF

 • De vaste rubrieken NL-Post, Ongedempte trillingen, VHF en Hoger, Vossenjagen en de HF-rubriek
 • Hoe wel en niet een tangetje vasthouden
 • Gouden Speld Erik Klein PH4CK
 • Jamborette
 • HB100JAM
 • Zomerkampronde JOTA
 • En meer…

VHF en hoger

Een uitgebreid overzicht van de ‘VHF en hoger’-rubriek in Electron vindt je hier.

Linkenpagina

Een selectie van lastig over te typen links uit Electron zijn hier aan te klikken.

Wilt u ook de Electron ontvangen?

Word lid van de VERON en ontvang automatisch elke maand Electron in de bus. Electron hoeft u niet eerst zelf te downloaden en heeft u geen elektronische hulpmiddelen voor nodig om het te lezen. Aanmelden kan in de webshop van de Stichting Servicebureau VERON.

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

 • Zelf apparatuur bouwen

  Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

 • Over de wereld zenden

  Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

 • Nieuwe vrienden maken

  Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?