Vijftigste verjaardag van het Monument voor de Radioamateur

Vijftigste verjaardag van het Monument voor de RadioamateurHet Monument voor de Radioamateur dat zijn vijftigste verjaardag viert bevindt zich in Tenerife, één van de Canarische Eilanden. Dit monument bestaat uit een reeks naar de hemel gerichte buizen, die elk een continent vertegenwoordigen. Het monument is geflankeerd door vier bronzen platen.

Het is een bekende ontmoetingsplaats voor radioamateurs van over de hele wereld. Maar vooral een ontmoetingsplaats voor radioamateurs van de Canarische Eilanden zelf.

Een symbolisch ontwerp

Het ontwerp van het Monument voor de Radioamateur symboliseert de wereldwijde verbindingen die radioamateurs tot stand brengen. De naar de hemel gerichte buizen vertegenwoordigen de verschillende continenten, wat de universele reikwijdte van radiocommunicatie benadrukt.

De vier bronzen platen aan de basis van het monument kunnen worden gezien als een eerbetoon aan de vier fundamentele elementen van radiocommunicatie: zenders, ontvangers, antennes en de ether zelf.

Het monument is een eerbetoon aan de pioniersgeest en de technische vaardigheden van radioamateurs, die vaak een cruciale rol spelen in noodcommunicatie en het overbruggen van afstanden tussen mensen over de hele wereld.

Erkenning van radioamateurs

De gemeenteraad van El Puertito de Güímar erkende als eerste ter wereld het vrijwilligerswerk van radioamateurs. Daarom werd in 1974 een monument opgericht. In 1997 is het plein waar het monument is gevestigd door de gemeenteraad van El Puertito de Güímar herdoopt als het Manuel Dávila Santana Amateur Radio Square. Dit ter ere van de bekende radioamateur Manuel EA8ET (sk) die er woonde. De ceremonie om de plaquette te onthullen werd voorgezeten door de toenmalige burgemeester Vicenta Díaz Sáez, zelf lid van de URE.

Het oorspronkelijke monument is in 2003 vervangen door een nieuw exemplaar, na de renovatie van het plein waar het zich bevindt. El Puertito de Güímar werd op die manier de eerste in de wereld die het belang uitdrukt van een hobby waarvan zich bijna niemand bewust is, maar die decennia lang de enige vorm van directe communicatie was, essentieel voor waarschuwingen tijdens ongevallen of noodsituaties. Radioamateurs spelen een cruciale rol bij noodcommunicatie, vooral in situaties waarin traditionele communicatiemiddelen falen.

Onafhankelijke communicatie

Radioamateurs kunnen communiceren zonder afhankelijk te zijn van commerciële netwerken, die vaak overbelast of beschadigd raken tijdens rampen. Ze kunnen snel netwerken opzetten en aanpassen aan veranderende omstandigheden, wat essentieel is in noodsituaties. Met hun apparatuur kunnen radioamateurs communiceren over lange afstanden, zelfs internationaal, wat nuttig is bij grootschalige rampen.

Radioamateurs zijn vaak goed getraind in noodprocedures en hebben de technische kennis om apparatuur te repareren en te optimaliseren onder moeilijke omstandigheden.  Velen zijn aangesloten bij organisaties zoals ARES (Amateur Radio Emergency Service) en RAYNET (Radio Amateurs’ Emergency Network), die samenwerken met lokale overheden en hulpdiensten.

Speciale activatie van AO50MRG

Van 00:00 UTC op 16 september tot 23:59 UTC op 22 september is de speciale roepnaam AO50MRG actief ter herdenking van de vijftigste verjaardag van het eerste amateurradiomonument in El Puertito de Güímar. Een certificaat zal beschikbaar zijn voor alle gelicentieerde of SWL-radioamateurs over de hele wereld.

Contacten zijn te leggen op de banden van 80m, 40m, 30m, 20m, 17m, 15m, 12m en 10 meter in SSB, CW en digitale modes (FT4, FT8, RTTY).

Scoor minimaal 25 punten om het certificaat te behalen. De telling is als volgt:

  • CW: 7 punten voor elk QSO op elke band.
    • voorbeeld: AO50MRG, QSO op 40m, 20m 15m: 7+7+7= 21 punten
  • SSB: 5 punten voor elk QSO op elke band.
    • voorbeeld: AO50MRG, QSO op 40m LSB, 20m USB, 15m USB: 5+5+5=15 punten
  • DIGI: 3 punten voor elke QSO op elke band.
    • voorbeeld: AO50MRG, QSO op 40m FT8, 20m FT8, 12m FT8: 3+3+3=9 punten
  • MIXED: CW+SSB+MGM
    • Voorbeeld: AO50MRG, QSO op 40m FT8, 20m USB, 15m CW: 3+5+7=15 punten

De spelregels rond deze vijftigste verjaardag

Het speciale station AO50MRG kan slechts één keer op elke band en mode worden gewerkt. Duplicaten worden niet bestraft. En er wordt een definitieve classificatie gemaakt voor de operatoren die het grootste aantal contacten met het speciale station maken.

Alle deelnemers die erin slagen de 25 punten op te tellen, kunnen een certificaat downloaden dat voor dit doel is ontworpen in full-colour PDF-formaat, met de handtekeningen van de voorzitter van de regionale sectie van de Unión de Radioaficionados del Valle de Güímar alsook van de secretaris.

Zij zijn het die de eerlijkheid en naleving van de regels zullen controleren. Zie ook de URVAG website en de QRZ website.

De verschillende AO50MRG-operatoren zijn: EA1AUM, EA2DUX, EA8A, EA8BS, EA8CDG, EA8CYU, EA8DO, EA8DOX, EA8TK, EA8TZ en EA8URU.

Op https://www.qrz.com/db/AO50MRG is te zien in welke modes en op welke frequenties AO50MRG actief is.

De lokale afdeling van de Unie van Spaanse Radioamateurs

De eerste lokale afdeling van de Unie van Spaanse Radioamateurs (URE) in El Puertito de Güímar werd opgericht in 1968. Ze waren zo actief dat de gemeenteraad van El Puertito de Güímar in 1974 ermee instemde een Monument voor de Radioamateur te bouwen, het eerste ter wereld. En dat monument viert nu de vijftigste verjaardag.

Het monument is ontworpen door José Enrique Dávila (voormalig EA8JT). De gemeente was zo een pionier. De liefde voor radio is in El Puertito de Güímar altijd erg belangrijk geweest.

Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ