In Electron van december 2020

Op de voorpagina van Electron december 2020:

Electron december 2020

Op 21 oktober, de 75e verjaardag van de VERON werd onze voorzitter Remy Denker PA0AGF benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Remy is al lang actief in de vereniging, hij was bijvoorbeeld in 1981 al lid van de NL-commissie. Daarnaast is hij medeorganisator van de Vonkenboerwedstrijd, zat hij ook in de jeugdcommissie, de werkgroep overleg overheid, commissie gehandicapten en was hij contactpersoon IARU-R1. Maar de meesten van u kennen Remy vooral als de huidige Algemeen Voorzitter van de VERON. Een functie die Remy al twaalf en een half jaar met veel plezier uitvoert. Buiten de VERON is hij ook al geruime tijd actief als vrijwilligerscoördinator bij het Rode Kruis afdeling Almelo.

Uitgelicht

IARU-Regio 1 conferentie

Remy Denker, PA0AGF, doet als delegatieleider verslag van de IARU-R1 conferentie, die online plaatsvond van 10 t/m 16 oktober 2020. Op deze driejaarlijkse conferentie -oorspronkelijk gepland in Novi Sad, Servië- bespreekt de IARU de strategie voor de komende jaren. Omdat de IARU onze toegang is tot internationale organisaties, die het spectrum indelen en regels voor spectrumgebruik opstellen zijn deze bijeenkomsten van bijzonder belang voor de toekonst van het zendamateurisme, ook in Nederland.

JOTA bij President Steyn

De scoutinggroep President Steyn hield in het Kolkbos in Diepenveen in oktober ondanks alles toch een JOTA. Versoberd, maar nog steeds heel gezellig met leuke verbindingen en veel knutselen.

NL-post

Met deze maand een vooruitblik, waaronder de toekomst van de QSL-kaart. En uiteraard de luistercontesten. Zoals bijvoorbeeld de 28 MHz SWL Contest gepland ovor het weekend van 12 en 13 december. Ook de SLP-uitslagen zijn er te vinden, evenals de SWL Honor Roll.

Vossenjagen

Deze keer een peilontvanger uit de boekjes van de Muiderkring, een interessant ontwerp met twee buizen en een 45 V en 4,5 V batterij.

Arduino Morse Box

Cor Struijk, PA0GTB, neemt ons opnieuw mee in de wondere wereld van de Arduino. Deze keer met een ontwerp van Luc ON7DQ en Gilbert ONL12523. Het betreft een morse-box met naast de gebruikelijk functies ook een random morsetrainer, memory keyer en bakensturing.

HF

In de HF-rubriek deze maand onder andere aandacht uitgebreid voor de ZachTEK stand-alone WSPR-zender.

VHF en hoger

Hoe werkt vliegtuigscatter en hoe werk je daarmee?  Harry Keizer, PE1CHQ, manager Weak Signals van de VHF-commissie stelt zich voor.  En een zelfbouw 2m-eindtrapje voor o.a. DATV.

Maar ook te lezen in Electron december 2020

 • Wow! Bericht uit het heelal!
 • Nieuwe hoop voor cyclus 25!
 • G3LHZ’s antennes aanpassen
 • Stappenmotor, rotary-encoder
 • Sporadische-E
 • Fris en opgeruimd
 • HF-Rubriek
 • Komt u ook?
 • In memoriam
 • Stichting Service Bureau
 • En nog veel meer…

VHF en hoger

Uitgebreide inhoud van de VHF-en-hoger commissie vindt u hier.

Linkenpagina

Een selectie van lastig over te typen linken uit Electron zijn hier aan te klikken.

Wilt u ook de Electron ontvangen?

Word lid van de VERON en ontvang automatisch elke maand Electron in de bus. Electron hoeft u niet eerst zelf te downloaden en heeft u geen elektronische hulpmiddelen voor nodig om het te lezen. Aanmelden kan sinds 1 juni in de webshop van de Stichting Servicebureau VERON.

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

 • Zelf apparatuur bouwen

  Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

 • Over de wereld zenden

  Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

 • Nieuwe vrienden maken

  Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?