Electron december 2019

Op de Electron december 2019 voorpagina

Op de voorpagina van Electron december 2019, Koos Fockens uitgeroepen tot amateur van het jaar 2018

Koos Fockens Amateur van het jaar 2018

Een volledig verraste Koos Fockens PA0KDF kreeg zaterdag 2 november, tijdens de Dag van de RadioAmateur, te horen dat hij amateur van het jaar 2018 was geworden. Koos krijgt de prijs voor zijn langdurig onderzoek naar de gevolgen van ongewenste EMC.

Homebrew Heroes

Hans Summers G0UPL van QRP-labs is de allereerste winnaar van de Homebrew Heroes Award. Deze nieuwe prijs van homebrewheroes.org wordt in het vervolg jaarlijks uitgereikt aan personen, groepen of organisaties die de radioamateurwereld vooruit helpen door stimuleren van zelfbouwprojecten.

Jeugdplein DvdRA

Bij de jaarlijkse Dag van de RadioAmateur hoort natuurlijk het Jeugdplein en de jaarlijkse soldeerprojecten. Dit keer konden de liefhebbers een bouwpakketje in elkaar solderen met de naam Celsius. Eric Vink doet verslag van een geslaagde dag met veel blije gezichten.

World Radiocommunications Conference 2019, WRC2019

Tijdens de World Radiocommunications conference vertegenwoordigt IARU de belangen voor de radiozendamateur. VERON is als enige Nederlandse radioamateurvereniging lid van de IARU. Zo steunen alleen VERON-leden de werkzaamheden die IARU voor ons radioamateurs doet en krijgen radioamateurs een stem tijdens de WRC2019. In dit artikel een uitleg wat de WRC voor de radiozendamateur inhoud. Maar inmiddels is de WRC is achter de rug en komen langzaam de details naar buiten. Houd daarom de website in de gaten. Maar ook bedankt VERON de IARU, die met een grote delegatie tijdens de WRC aanwezig was. Hans, PB2T heel erg bedankt voor het korte lijntje naar de WRC en het informeren van de webredactie.

JOTA-JOTI 2019

Tijdens de JOTA-JOTI van 2019 maken Okko Ebens, PH2CV en Hendrik Dijkstra, PA0HDI van respectievelijk de PR- en de Jeugd- en Jongerencommissie, een rondgang langs de diverse activiteiten. De scoutinggroepen werken aan verschillende opdrachten. Een groep moest zoveel mogelijk verbindingen maken en dan recepten uitwisselen. Zo ontstond een JOTA-kookboek.

Nieuwe kristallen

Communicatiezenders met bouwjaar 1965 of eerder zijn museumstukken geworden. Deze apparatuur is zeer degelijk gebouwd, gemakkelijk te onderhouden en doet het vaak ook nog. Dan is het natuurlijk leuk om er op de amateurbanden verbindingen mee te maken in CW en AM (amplitudemodulatie). Je hebt dan een mooie combinatie van immaterieel erfgoed (CW) en materieel erfgoed (de zender).

En verder in Electron december 2019

 • Foto-impressie DvdRA
 • Morse op DvdRA
 • VERON-Loterij
 • Antennemeten in Meppel
 • Radiomarkt Rosmalen en Bladel
 • QRV op QO-100
 • QRP-weekend
 • HF-rubriek
 • NL-post
 • In memoriam
 • Komt u ook?
 • En nog veel meer…

VHF en hoger

Uitgebreide inhoud van de VHF-en-hoger commissie vindt u hier.

Linkenpagina

Een selectie van lastig over te typen linken uit Electron zijn hier aan te klikken.

Wilt u ook de Electron ontvangen?

Maak dan nu gebruikt van de eindejaarsaanbieding. Word nu lid en krijg de contributie over de laatste maand van 2019 cadeau.

Word lid van de VERON en vul het online aanmeldingsformulier in.