In Electron van augustus 2022

Electron augustus 2022

Op de voorpagina van Electron augustus 2022: Wilma PD2WLM en Wim PD2WAM op het VERON Pinksterkamp.

Uitgelicht

DvdRA 2022

René Plug PA3ECL, de voorzitter van de evenementencommissie deelt me, dat de zestigste Dag voor de RadioAmateur plaats vindt op zaterdag 29 oktober in de IJsselhallen in Zwolle. Kaartjes kopen gaat dit jaar op een andere manier, namelijk digitaal. Daardoor worden de wachtrijen een stuk korter of kunnen bezoekers zo doorlopen. Kaartjes kopen vanaf 15 september in de webshop van de VERON.

Yagi zelfbouw DvdRA

Op de Dag van de RadioAmateur, DbdRA kunnen bezoekers leren hoe ze een vier-elements-yagi kunnen samenstellen voor de tweemeterband. Zo kunnen bezoekers kennismaken met het werken met de elementklemmen en ervaren wat het is om een yagi te maken volgens het polyfix-principe. Ruud van Gageldonk PD5GWR vertelt er in Electron alvast over.

Examens tot nu toe

Via de Stichting Radio Examens SRE vinden dit jaar voor het laatst F- en N-examens plaats. Vanaf 1 juli 2023 neemt het CBR deze examens over. Henk Vrolijk, PA0HPV, secretaris van de SRE zet een aantal gegevens over de afgelopen jaren op een rijtje.

NL-Post

Experimenteren mag, maar doe het wel veilig, zegt Thieu, Hij noemt een aantal zaken, waar je op kunt letten tijdens experimenten. Ook gaat hij uitvoerig in op lus-, loop-, raamantennes en wat er op lijkt.

Morse in Openluchtmuseum

Op 12 juni gaven diverse VERON-leden informatie en demon- straties over ‘morsecode als communicatiemiddel’ aan het publiek van het Openluchtmuseum in Arnhem. De belang- stelling van de bezoekers was groot. Velen lieten zich uitvoe- rig informeren. Ook het aantal mensen dat een ‘proeve van bekwaamheid’ wilde afleggen, was boven verwachting hoog.

HF-rubriek

In de HF-rubriek de activiteitenkalender augustus 2022 en nieuws van de redacteur Hans Remeeus, PA0Q. Verder de aankondiging van de VERON HF-dag. Ook DX-nieuws, award-nieuws en de veranderingen in dde DXCC-lijst in de jaren 1958 en 59. En nog veel meer.

VHF en hoger

In Weak Signals aandacht voor TEP: Transequatoriale propagatie. Verder de ATV en DATV contestuitslagen.

Vademecum 2022

De 17e druk van het Vademecum is uit. Met veel aanvullingen en herzieningen. Onmisbaar in elke shack! Alleen online te bestellen in de VERON-webshop.

Maar ook te lezen in Electron augustus 2022

 • Verslag VERON PinksterKamp 2022
 • QRP-EME met PD
 • Drukte in Beetsterzwaag op Friese Radiomarkt
 • Forten on the air
 • Vossenjagen
 • Morse-challenge op DNAT
 • Komt u ook?
 • In memoriam
 • Stichting Service Bureau
 • En nog veel meer…

VHF en hoger

Uitgebreide inhoud van de VHF-en-hoger commissie vindt u hier.

Linkenpagina

Een selectie van lastig over te typen linken uit Electron zijn hier aan te klikken.

Wilt u ook de Electron ontvangen?

Word lid van de VERON en ontvang automatisch elke maand Electron in de bus. Electron hoeft u niet eerst zelf te downloaden en heeft u geen elektronische hulpmiddelen voor nodig om het te lezen. Aanmelden kan sinds 1 juni in de webshop van de Stichting Servicebureau VERON.

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

 • Zelf apparatuur bouwen

  Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

 • Over de wereld zenden

  Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

 • Nieuwe vrienden maken

  Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?