Het DQB bezorgt al 50 jaar uw QSL-kaarten

DQB 50 jaar, Dutch QSL bureau bezorgt al meer dan 50 jaar QSL-kaarten

Krish contactpersoon van het DQB

In Electron maart 1971 is te lezen:

Per 1 januari 1971 is er voor alle Nederlandse zendamateurs nog slechts een QSL-BUREAU, Postbus 400 te Rotterdam. Dit is het gunstige resultaat van de besprekingen tussen beide verenigingen, waartoe onze VR in 1970 besloot. Hiermee is een einde gekomen aan een voor het buitenland vaak verwarrende en voor de Nederlandse amateur inefficiënte situatie.

Dus het Dutch QSL Bureau bestaat vanaf 1 januari 2021 alweer 50 jaar. Inmiddels is het DQB gevestigd in Arnhem en sorteert Scalabor de QSL-kaarten voor het binnen- en buitenland. Maar de vrijwilligers van VERON en VRZA, RQM’s (Regionale QSL Managers) verzorgen de post voor de afdelingen in het land.

DQB 50 jaar kaarten versturen

Door middel van een QSL-kaart bevestigen zendamateurs een gemaakte radioverbinding. Ondanks de mogelijkheid van een elektronische bevestiging via LOTW, QRZ-logboek of eQSL is de QSL-kaart nog steeds populair bij de zendamateur. Zeker als er een verbinding is gemaakt met een speciaal DX-station of een station met speciale roepletters. Via een wereldwijd systeem van IARU QSL-Bureaus worden kaarten over de hele wereld verstuurd en ontvangen. Het Dutch QSL-Bureau sorteert QSL-kaarten die binnenkomen van andere landen op regio. Regionale RQM’s ontvangen deze kaarten en verspreiden deze onder de leden. Om kaarten te versturen levert u uw te versturen kaarten in bij de RQM van uw regio.

DQB Manager website

Voor het sorteren van QSL-kaarten maakt het DQB in Arnhem gebruik van de DQB-manager. Deze software is in 2018 door de VERON ICT-commissie herschreven en in gebruik genomen. Ook u kunt in de DQB-manager kijken of een Nederlandse zendamateurs is aangesloten bij het DQB. Kijk ook eens of uw gegevens nog juist zijn. Indien deze niet juist zijn geef dit dan door aan de RQM van de afdelingen of via dqb@veron.nl of dqb@vrza.nl.

DQB 50 jaar en historische QSL kaarten

Gerard PA1AT verzamelt al lange tijd QSL-kaarten. In 1974 kreeg Gerard van zijn opa een stapeltje radio kaarten welke hij had gekregen bij een verzameling ansichtkaarten die hij weer verzamelde. Opa vertelde dat deze radio kaarten afkomstig waren van radioamateurs die met behulp van deze kaarten onder elkaar gegevens uitwisselden over hun radio verbinding en dat die radioamateurs in de jaren twintig en dertig pioniers waren op het gebied van radio. Maar als jongen van 14 had hij andere dingen aan zijn hoofd, hoewel radio al een hobby was waar hij als jongen van 10 jaar bij “de padvinderij” bekend mee was door een hopman die ook zendamateur was. Hij heeft hem de eerste schreden bijgebracht van morse-telegrafie.

Bij een lezing of de DvdRA worden de kaarten op een leuke manier gepresenteerd en dat levert soms emotionele verhalen op. Ook kan de bezoeker zelf door de collectie bladeren. Zijn oudste QSL kaarten dateren van 1924. Maar voor 1918 verstuurde men vaak een brief met ontvangst-informatie. QSL bureaus waren er toen nog niet en de verzending ging vaak via amateurs, maar ook via bijeenkomsten werden ze uitgewisseld.

De collectie gaat niet verloren

In de loop der jaren heeft de Historische QSL kaarten collectie bijgedragen aan diverse artikelen voor publicatie in boeken, tijdschriften en de database van PA0AGF. Gerard krijgt vaak vragen om een kopie van een kaart te sturen omdat een familielid die call had. De collectie blijft bij Gerard, zolang hij het nog aan kan. Maar gelukkig gaat de collectie niet verloren omdat testamentair is vastgelegd wat er met de collectie gaat gebeuren als Gerard ermee gaat stoppen.

Bent u geïnteresseerd en wilt u er meer over weten?
Of wilt u uw collectie afstaan?
Neem contact op met Gerard en hij zal u enthousiast te woord staan.

Gerard is onze nationale conservator en beheerder van de historische QSL kaarten collectie.

Graag uw verzoek aan Gerard Nieboer PA1AT sturen via pa1at@veron.nl

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

  • Zelf apparatuur bouwen

    Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

  • Over de wereld zenden

    Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

  • Nieuwe vrienden maken

    Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?