Torendag 2016 in Varik

Radio Elektronica Club organiseert ‘Torendag 2016’

7 Mei in de oude, dikke toren van Varik

Radio Elektronica Club organiseert ‘Torendag 2016’Op zaterdag 7 mei organiseert de Culemborgse ‘Radio Elektronica Club’ een Torendag in plaats van de tweejaarlijkse Molendag. De beheerders van de oude, dikke toren aan de Waalbandijk in Varik verlenen hun medewerking om niet alleen de gelicenseerde radiozendamateurs een leuke dag te bezorgen, maar ook de passanten die kunnen luisteren naar stemmen “from all over the World”!

recDe Radio Elektronica Club (REC) is een jonge en actieve club, voor iedereen die geïnteresseerd is in alles dat met radio te maken heeft. Het clubhuis staat in Culemborg, maar de leden komen uit heel Rivierenland, van Nijmegen tot aan Zaltbommel, en zelfs uit Brabant.

REC1Naast de jaarlijkse velddagen, afgelopen zomer georganiseerd op het veld naast het ‘Stroomhuis’ in Neerijnen, zoeken zij geregeld locaties in het veld om wereldwijde verbindingen te maken. Vooral buiten de bebouwde kom zijn de omstandigheden daarvoor gunstig; daar worden de banden van de kortegolf minder vervuild door allerlei stoorsignalen, zoals ‘powerline communication’ (internet in woonhuizen via het elektriciteitsnet), die hun radiohobby steeds moeilijker maken. En voor verbindingen op de VHF- en UHF-band is een hoge positie met vrij uitzicht bijzonder prettig. De dikke toren van Varik is dus een prachtige plek om radioverbindingen te maken. Het is wel zeker dat dit plan zal slagen, want in het weekend van 7 mei nemen “molens” uit de gehele wereld deel aan ‘Mills On The Air’, en maken met hulp van zendamateurs via de ether contact met elkaar, ze proberen zoveel mogelijk molens te bereiken.

Ook op ‘De Bol’, de plaats waar de veerpont tussen Wamel en Varik aanlegt, zullen de zendamateurs activiteiten ondernemen. Wie de beklimming van de toren teveel energie of tijd kost, is welkom om bij hen een kijkje te nemen. Met langdraad- en verticaal opgestelde staafantennes worden met relatief weinig zendvermogen grote afstanden overbrugd. Bezoekers zullen versteld staan van de vindingrijkheid van deze ‘amateurs’!

REC4De oude, dikke toren van Varik vormt al eeuwenlang het gezicht van dit mooie dorpje aan de Waal. Duitse schippers weten precies waar ze zijn als ‘der Alte’ voor hen opdoemt. De toren kent een rijke geschiedenis en heeft in de loop der tijd verschillende functies gehad. Nadat in 1997 de sloop van de toren ternauwernood werd voorkomen, is deze compleet gerestaureerd. Ook het ernaast gelegen kerkhof werd toen onderhanden genomen. Vanaf de omloop, bovenin de toren (ongeveer 35 meter hoog) hebben bezoekers een wijds uitzicht over de omgeving. De brug van Zaltbommel, de Sint Jan in Den Bosch, de Grebbeberg en de Tielse glasfabriek. Bij helder zicht is zelfs de Utrechtse Domtoren te zien.

REC2Het ziet ernaar uit dat 7 mei een bijzondere dag gaat worden voor de Varikse toren. Vanaf 10.00 uur, als de zendamateurs hun “studio” hebben ingericht, zijn bezoekers welkom in de toren. Op de bovenste verdieping kunnen zij getuige zijn van het radiowerk door de gelicenseerde radiozendamateurs van de ‘Radio Elektronica Club’ (REC) uit Culemborg. Zij geven demonstraties in het gebruik van oude technieken, zoals de Morsecode, van modulatiesoorten als AM, FM en SSB tot aan de nieuwste digitale technieken. Tot 16.00 uur worden belangstellenden door de vrijwilligers van Stichting ‘Vrienden van de Oude Toren’ rondgeleid en op de begane grond kan een film worden bekeken.