43e Ballonvossenjacht voorlopig afgelast!

stratosfeerballonDe organisatie van de Ballonvossenjacht maakt bekend dat de ballonvossenjacht van zondag 19 september 2021 niet door gaat. Gewijzigde polisvoorwaarden van de verzekeraar maken dat de aansprakelijkheid voor de ballon met payload niet langer verzekerd is. Dit is voor de organisatie niet aanvaardbaar. In de afgelopen week is met alle mogelijke middelen geprobeerd een andere verzekeraar te vinden die de noodzakelijke dekking biedt. Dit is helaas niet gelukt waardoor wij dit prachtige evenement nu moeten annuleren. Op dit moment wordt verder naar een oplossing gezocht. Alleen als deze oplossing spoedig gevonden wordt zal de 43e ballonvossenjacht in 2021 alsnog op een latere datum plaatsvinden. Bericht hierover via de website en de gebruikelijke media.

43e Landelijke Ballonvossenjacht afgelast

Bij de nu afgelaste ballonvossenjacht zijn ieder jaar verschillende multimediale activiteiten. Die zorgen ervoor dat zowel de actieve deelnemers (de jagers) alsook de passieve deelnemers (de volgers thuis) de ballonvossenjacht maximaal kunnen beleven. Zo is het oplaten van de ballon altijd het spannende startschot die live verslagen wordt via de relaisstations PI2NOS en PI3UTR. Daarnaast verwachten we ook dit jaar weer de beelden te zien van de ATV-zender in de sonde. Maar ook die van het begeleidingscentrum en, niet in de laatste plaats, van de volg-equipe. Na landing van de sonde zijn de binnenkomende equipes via deze stream te zien. Ook de prijsuitreiking ter plaatse is dan live bekijken via internet.

Aanpassingen en voorbehoud door Corona

Dit jaar is de invulling van de Landelijke Ballonvossenjacht mogelijk nog anders dan voorgaande jaren. Dit vanwege de maatregelen t.g.v. het Coronavirus. Als organisatie hebben we nog geen zicht op de regelgeving die zal gelden op zondag 19 september. We zien echter ook geen reden om de 43e Ballonvossenjacht niet door te laten gaan. Ook vorig jaar lukte het met aanpassingen en bewerkingen. Echter is er wel een voorbehoud vanwege de dan geldende wet- en regelgeving. Via de website ballonvossenjacht.nl houden we de deelnemers op de hoogte.

Ballon moet afslanken

Om de ballon zelfstandig op te laten was het nodig dat de ballon gewicht verloor. Hierdoor is de bakenzender op 145.4500 MHz. komen te vervallen om zo stroom te besparen en gewicht te verliezen. Deelnemers zullen dus moeten peilen op de uitgang van de transponder op 145.4750 MHz. of moeten peilen op de uitgang van de ATV-zender op 1252 MHz.

Veel werk verzet

Zoals u leest is er weer héél wat werk dat verzet moet worden om de Ballonvossenjacht weer een gedenkwaardige dag te laten zijn. Daarom wordt het algehele evenement weer georganiseerd en begeleid door een team van meer dan 30 vrijwilligers. Dankzij hun is het mogelijk om de Ballonvossenjacht plaats te laten vinden en via HF, VHF en UHF-verbindingen. Vorig jaar leidde dit tot bijna 600 unieke registraties met de club callsign van Radio Club ‘t Gooi: PI4RCG. De 43e Ballonvossenjacht is dus helaas voorlopig afgelast. Buitengewoon jammer voor dit fantastische evenement.

Meer info: Ballonvossenjacht, VERON nieuws